Digidexo.com

Hva er plateepitelkarsinom in situ?

Plateepitelkarsinom in situ (SCC in situ), også kalt Bowens sykdom, regnes som en tidlig form for hudkreft av mange leger, men ifølge Skin Cancer Info, noen anser det å være en form for pre-kreft. Uttrykket "in situ" indikerer at det er en overflate form av hudkreft. Dette mener sykdommen har bare invadert epidermis, eller øverste laget av huden. Bowens sykdom kan oppstå hvor som helst på overflaten av huden; men det er mest vanlig på stammen, armer og ben.

Funksjoner

Plateepitelkarsinom in situ rammer både menn og kvinner, og kan oppstå i alle aldre, selv om det er sjelden hos barn. Det er preget av en rød, litt hevet flassende flekk. I noen mennesker, kan området skorper eller klør og forveksles med eksem eller psoriasis. En biopsi er vanligvis gjøres for å bekrefte diagnosen.

Årsaker

Bowens sykdom er ofte forårsaket av langvarig eksponering for ultrafiolette stråler. Det kan også være forårsaket av aldring. I noen tilfeller er SCC in situ forårsaket av inntak av arsen. Humant papillomavirus (HPV) 16 er funnet i mange mennesker som har denne formen for kreft, så det antas at viruset er en mulig årsak. Men i mange tilfeller er årsaken kan ikke bestemmes.

Symptomer

Symptomer inkluderer en vedvarende, skjellende, rød lapp med uregelmessige kanter som ellers kan skorpe eller blør. Det kan være rosa eller brune hevet områder av huden eller et åpent sår som skorper eller blødninger. Huden kan vises rød og sår, som om det er forblåst. Brown eller mørke brune flekker kan vises på kjønnsorganene til både menn og kvinner; sporadisk kløe er vanlig også. I noen tilfeller er det ingen symptomer, bortsett fra oppdateringen av hevet hud.

Behandling

Mindre plateepitelkarsinom in situ er behandlet ved kirurgisk eksisjon. Den mest nøyaktige form for eksisjon er en type mikro kalt Mohs kirurgi. Små lesjoner kan også behandles ved utskrapning, frysing med flytende nitrogen og strålebehandling. Fotodynamisk behandling (PDT) er den nyeste behandlingen godkjent av FDA. PDT er en fremgangsmåte for brenning av SCC in situ ved å bruke et stoff som bare er absorbert av kreftceller, og deretter ved hjelp av et lys for å utløse frigjøring av toksiner og ødeleggelse av tumoren.

Betraktninger

Den beste måten å redusere risikoen for noen form for hudkreft er å unngå langvarig soleksponering. Hvis du har hatt Bowens sykdom, er du høyere risiko for andre typer hudkreft. Du trenger regelmessig undersøkelse av huden av en hudlege. En liten andel av SCC in situ vil utvikle seg til invasiv SCC; kur priser for denne typen kreft er svært høy. Imidlertid, hvis den forblir ubehandlet, kan den metastesize inn i andre områder av kroppen.