Digidexo.com

Hva er de typer frukt Mold og mugg?

Hva er de typer frukt Mold og mugg?


Frukt mold og mugg kan forårsake infeksjoner, allergier og luftveisproblemer ikke bare når det spises, men gjennom å puste inn sporene. Noen mold produserer mykotoksiner, som er giftige. Frisk frukt kan være forurenset i felt, under innhøstingen, i butikkene eller under transport, så vaske frukt grundig når du kommer hjem. De fleste typer av mold vokser raskest ved høyere temperaturer, så lagring av frukt i kjøleskapet vil forlenge levetiden. Hvis du finner en isolert lapp av mugg på fast frukt som epler, er det trygt å kutte en tomme rundt den mugne delen og spise resten. Hvis det er mer enn ett plaster, kast den. I myke frukter som fersken eller jordbær, sprer mugg raskt, og infisert frukt bør kastes.

Botrytis Cinerea

Botrytis cinerea, også kjent som grå mugg, påvirker oftest druer, jordbær og rabarbra. Navnet betyr druer av aske i latin, fordi formen er grå-farget og har en nobbly tekstur, clustering i små sirkler. På druer kan botrytis cinerea forårsake winegrower lunge, en sjelden åndedretts allergisk reaksjon hos personer som er disponert, ifølge Academic ordbok. Det er noen ganger bevisst dyrket i vinproduksjon, som en del av prosessen for å lage søte øde viner som Aszú av Tokay eller Sauternes.

Rhizopus

Navnet Rhizopus dekker en rekkevidde på ca 50 arter av sopp som lever av planter og dyr. De typene som angriper frukt kalles R. arrhizus og R. artocarpi. De vokser på modne frukter, spesielt epler. Noen Rhizopus arter bære menneskelig zygomycosis, en soppinfeksjon som kan være dødelig, ifølge Critical Care. Rhizopus infeksjoner kan også være knyttet til diabetisk ketoacidose; pasienter med denne tilstanden er mer utsatt for smitte gjennom kontakt med mold.

Alternaria

Alternaria er en type sopp med 299 arter. Denne soppen forekommer i flora og fauna over hele verden og er en vanlig allergen, som noen ganger kan føre til astma, ifølge National Institutes of Health. Det kan føre til opportunistiske infeksjoner, som ikke er farlig for folk flest, men kan gjøre alvorlig skade på noen med et svakt immunforsvar, for eksempel en HIV pasient, ifølge CDC. Soppen har klubbformede sporer som noen ganger samles i lange kjeder. De kan vokse tykke kolonier eller patcher, som vanligvis er svart eller grå farget.

Penicillium

Ordet Penicillium kommer fra det latinske penicillus, som betyr pensel, fordi soppen består av en tynn stilk, og armene - eller conidiophores - som ligner bust. Soppen produserer penicillin, som brukes i medisin for å dempe spredning av smitte. Det er mest vanlig på gamle brød, men også angriper frukt; den har en blå, fuzzy utseende og inneholder potensielt skadelige giftstoffer.

Cladosporium

Cladosporium er en oliven-grønn, brun eller svart sopp som er svært vanlig innendørs og utendørs. Sporene er allergener, og formen kan føre til infeksjoner i hud og negler, bihulebetennelse eller lungeinfeksjoner. Den kan produsere en ubehagelig lukt, og i fuktige hus kan spre seg til husholdnings overflater.

Fusarium

Denne sopp er mest sannsynlig å vokse på gresskar, men også angriper meloner. Den har en hvit, fuzzy utseende og er en toxigenic mold, som betyr at det er farlig å spise.

Trichoderma

En sopp til stede i alle jord, er Trichoderma gjennomsiktig først, og senere danner grønne, gule eller hvite dusker, og mørkere over tid. Trichoderma er bevisst brukt i landbruket. Den produserer antibiotika som er giftige for mennesker.

Aureobasidium

En yeastlike sopp, kan aureobasidium vokse på epler og druer. Hvis det sprer seg til luftfuktere eller klimaanlegg, kan det føre til en allergisk reaksjon som kalles luftfukter lunge.

Geotrichum

Geotrichum er en gjær funnet i frukt, samt korn og meieriprodukter. Det inkluderer flere arter og kan ha en intens, søt lukt som ananas. Geotrichum vokser raskt, hvit, tørr og pulveraktig. Det kan forårsake infeksjon ved innånding eller svelging, spesielt hos personer med immun svak.