Digidexo.com

Usunne Karbohydrater

Karbohydrater forsyne kroppen med energi til fysisk aktivitet og viktige kroppsfunksjoner. Karbohydrater finnes i korn, bønner og grønnsaker utgjør hoveddelen av et sunt kosthold. Noen karbohydrater er sunnere enn andre, og noen er rett og slett usunt hvis du spiser for mange av dem.

Karbohydrater

Hver karbohydratmolekylet består av karbon, oksygen og hydrogen-atomer. Disse er alle kombinert i enheter kalt glukose, som er et enkelt sukker. Større karbohydratmolekylene er beskrevet som "kompleks" som vanligvis anses å sunnere enn enkle sukkerarter.

Sukker

Sukrose og fruktose, vanlige sukker brukes i matlaging og bearbeidet mat, er usunn som en vanlig kilde til karbohydrat energi. Disse er enkle sukkerarter som glukose som, på grunn av deres lille molekylær struktur, blir fordøyd til raskt å gi langvarig energi.

Fiber

Kostfiber er et carbohydrat med en molekylstruktur for stor for den menneskelige kroppen å fordøye. Ikke-fordøyelig fiber er en sunn karbohydrat som forsinker absorpsjon av andre karbohydrat energi i fordøyelseskanalen, slik at legemet får en jevn tilførsel av energi.

Raffinerte karbohydrater

Raffinert korn karbohydrater og hvit ris har blitt utarmet av de fleste deres naturlige fiberinnholdet, slik at deres karbohydrat energi absorberes raskt, mye som enkle sukkerarter. De er relativt usunn i forhold til hele korn.

Vekt

Hvis den energien kroppen din får fra enkle sukker og raffinert mel karbohydrater ikke brukes umiddelbart, er det lagret som kroppsfett. Hvis du ikke er veldig fysisk aktive, de er mer sannsynlig å bidra til usunn vektøkning.