Digidexo.com

Hva er årsakene til plutselige smerter i brystet?

Det er mange ting som kan forårsake smerter i brystet. Noen ganger denne smerten kan oppstå plutselig. Mesteparten av tiden, er det forårsaket av forhold som er ingenting å bekymre seg for, men noe uvanlig smerte - spesielt hvis det er ledsaget av betennelse, feber eller pustebesvær - bør bringes til oppmerksomhet fra helsepersonell.

Brystkreft

De fleste kreft klumper er ikke smertefull. Inflammatorisk brystkreft (IBS), derimot, er en sjelden form for brystkreft som er ekstremt aggressiv og presenterer ikke med en klump. Siden IBS utvikler seg raskt, kan det komme plutselig med rødhet og en hoven bryst. Det kan også være en følelse av varme i brystet. Dette er forårsaket av en blokkering i lymfeårer i huden ved kreftcellene.

Graviditet

Brystsmerter er ofte en av de første symptomene på graviditet, da brystene begynner å vokse til å forberede amming (produsere melk). Det er mest alvorlig i første trimester og forekommer oftere hos unge kvinner. Noen brystsmerter er ikke uvanlig etter fødselen, men plutselige smerter kan tyde på en byll i en kvinne som ammer.

Hormoner

Cyster som kommer og går med den månedlige syklusen kan være smertefullt. Fibrocystic endringer er en vanlig tilstand som forårsaker brystsmerter for mange kvinner. Smerten kan noen ganger komme plutselig. Fibroadenomas kan også være svært smertefullt. Begge disse forholdene er ikke-kreft, men klumpene kan fjernes hvis de er for store eller føre til overdreven smerte. Hormonelle endringer som følge av overgangsalderen kan forårsake plutselig brystsmerter.

Skader og infeksjon

En skade i brystet eller musklene rundt brystet kan føre til plutselige smerter. Skade på rygg eller nakke fra leddgikt kan påvirke nervene til å forårsake plutselige smerter i brystet. En infeksjon i brystet kan komme plutselig - spesielt i dagene etter fødsel. Dette kan være svært smertefullt, ofte ledsaget av hevelse og feber. En infeksjon som må behandles med antibiotika av en lege.

Andre betingelser

Ehlers-Danlos syndrom, en sjelden sykdom i bindevev, kan føre til brystsmerter. Costochondritis, en betennelse i brystveggen, er en annen tilstand som kan forårsake plutselig, alvorlig brystsmerter. Det kan behandles med anti-inflammatoriske medisiner som vil hjelpe lindre smerten. Det er også mulig å føle plutselige brystsmerter fra leverskader.