Digidexo.com

Equine Herpes Virus & URT Disease

Equine Herpes Virus & URT Disease


Equine herpes virus er en øvre luftveier (URT) sykdom hos hester. Den andre typen URT sykdom ofte påvirker hester er influensa. Rask behandling anbefales fordi sykdommer er svært smittsom. Sykdommene er ikke en trussel for mennesker.

Symptomer

De første indikasjoner på at en hest kan ha en URT sykdom som herpes virus eller influensa er tap av matlyst og klar utflod fra nesen. Disse symptomene er ofte ledsaget av feber. Etter noen dager, kan dyret begynne å hoste. Hvis det viktigste symptomet er hoste, da vanligvis hesten lider av influensa. Hvis det viktigste symptomet er en rennende nese, da det sannsynligvis har herpes virus. Noen ganger symptomene overlapper så mye at det kan være umulig for andre enn en ekspert for å diagnostisere problemet.

Diagnostiske tester

Tester er tilgjengelige for å avgjøre hvorvidt en hest har en URT sykdom. Hver test for å sjekke om en hest har influensa tar ca 15 minutter å fullføre. Det er imidlertid viktig at en hest er testet innen to dager etter forekomst av symptomer. Utover denne tidsperioden, testresultatene er ikke like sannsynlig å være nøyaktig.

Behandling

Legemidler som reduserer feber og mye hvile er de grunnleggende anbefalinger for behandling av hestens URT sykdommer. En effektiv feber redusering er butazolidine, også kjent som «bute." Når hestens kroppstemperaturen synker, er det mer sannsynlig å begynne å spise og drikke vann igjen, og som har en tendens til å øke hastigheten utvinning. Selv om viruset er sentrert på luftveiene, påvirker det også en hest hjerte og muskler. Det er derfor resten er så viktig; så lenge som tre uker med hvile kan være nødvendig.

Forebygging

Vaksiner er tilgjengelig for å hindre utbruddet av URT sykdommer i hest. Den grunnleggende anbefaling er å starte med to skudd og deretter fortsette med en serie av booster skudd hver tredje eller fjerde måned. Unge hester kan kreve booster skudd oftere. Fordi transport innebærer kontakt med andre hester og fordi sykdommene er så smittsomt, booster skudd også er anbefalt før transport hester. Dyr som ikke kommer i kontakt med andre dyr kan ikke kreve booster skudd. Føll bør vaksineres på 6, 7, 12 og 18 måneders alder.