Digidexo.com

Forebygging av trykksår

Bed sår er smertefulle sår på huden i områder hvor det er konstant press. Disse områdene er vanligvis benete steder som bunnen av nakke, skuldre, skulderbladene, bunnen av ryggraden, albuer, hofter, sider av knærne og på sidene av føttene. Seng sår er vanlig blant eldre og funksjonshemmede. Sengeliggende og rullestolbundne folk har høyest risiko for å utvikle trykksår. Disse sårene er vanskelige å behandle, slik forebygging er best.

Årsaker

Den vanligste årsaken til seng sår er det lov å ligge eller sitte i samme stilling i flere timer. Trykket av kroppsvekten begrenser blodstrømmen og næringsstoffer til huden. Den kan bare tar 2 til 3 timer for å utvikle et åpent sår. Fuktighet gjør huden mer utsatt for trykkskade. Diabetes, perifer vaskulær sykdom og andre medisinske tilstander kan begrense blodstrømmen til de nedre ekstremiteter, noe som gjør det sårbare område. Dårlig ernæring påvirker huden ved å gjøre det tynnere og svakere. Det reduserer kroppens naturlige pute av kroppsfett.

Kategorier

En Stage 1 seng sår er et rødt område som ikke slår hvitt når du trykker med en finger. Dette er et overfladisk sår som har skadet de øverste lagene av huden din. En Stage 2 er en seng sår med en blemme over såret. I trinn 3, blir sår innrykket, noe som betyr at vevet under huden din er skadet. Stage 4 er en hvit eller svart sår med en stygg lukt. Dette indikerer at muskel- og skjelett vev er skadet. Se din omsorg leverandøren umiddelbart for å hindre en dødelig blodinfeksjon med Stage 4 bed sår.

Ernæring

Spis et godt kosthold for å mate og styrke huden din. Protein, vitamin C og sink er viktige byggesteiner for huden din. Mangelen på disse næringsstoffene kan svekke deg muligheten til å beskytte og helbrede deg selv. Spis en høy-protein diett full av magert kjøtt, fisk, fjærkre og soyaprodukter. Alltid ta en daglig multivitamin å supplere kostholdet.

Inspeksjon

Observere huden på daglig basis er et viktig skritt i å forebygge trykksår. Sjekk huden for noen røde eller innrykket steder som indikerer et område som er utsatt for press. Bruk skum puter å avlaste presset på disse områdene. Hvis du er sengeliggende, legger en pute under hoftene, knær eller ankler når du ligger på din side. Trill en fluffy håndkle opp og plassere den under halsen når du ligger på ryggen. Plasser en pute i rullestolen når du sitter i lange perioder av gangen.

Tørrhet

Hold huden vaskes og tørkes. Vasking regelmessig lar deg undersøke huden din for skader. Fuktighet øker risikoen for å utvikle liggesår. Dryss pulver på din ark for å fjerne fuktighet. Påfør et beskyttende krem ​​eller salve på huden for å unngå fukt.

Stilling

Skifte stilling ofte. Skiftende vekten fra tid til annen, reduserer mengden av press på det samme området. Kroppsstillinger når du hviler kan bli en ubevisst vane, så gjør en innsats for å endre denne vanen. I stedet for å ligge med anklene sammen, plasserer en foran den andre. Ikke len din fulle vekt på albuene mens du sitter i rullestol.