Digidexo.com

Om Atorvastatin

Atorvastatin, eller atorvastatin kalsium, er en resept kolesterolsenkende medikament. Det er foreskrevet under merkenavnet Lipitor, som er laget av Pfizer. Lipitor fått FDA-godkjenning i 1996 og har blitt forskrevet til mer enn 29 millioner mennesker i USA alene, ifølge Pfizer. Det er tatt oralt en gang om dagen, og doseringen er basert på hvor høy en pasients kolesterolnivå er.

Slik fungerer det

Atorvastatin er klassifisert som et statin. Det fungerer ved å blokkere virkningen av et enzym som produserer kolesterol i leveren. Dette vil bidra til å senke nivået av LDL, eller dårlig kolesterol, og heve nivået av HDL, eller gode kolesterolet. Andre eksempler på legemidler som er statiner inkluderer Zocor, Prevachol, Mevacor og Lescol.

Bruksområder

Atorvastatin er foreskrevet i hovedsak til personer som har høye kolesterolverdier. Det er også noen ganger foreskrevet for å behandle mennesker med angina eller blodkar blokkering eller for å redusere risikoen for hjerteinfarkt eller hjerneslag hos noen mennesker. Når foreskrevet for å senke kolesterolnivået, leger vil også anbefale en endring i kosthold og mosjon.

Alvorlige bivirkninger

Statiner, inkludert atorvastatin, har forårsaket leversvikt i svært sjeldne tilfeller. Informer legen din dersom du opplever noen av de følgende bivirkninger, som kan tyde på leverskade: gulsott, ekstrem tretthet og mørk urin. Andre bivirkninger av atorvastatin som kan tyde på et problem inkluderer bein, ledd eller sene smerte; tegn på en infeksjon som feber, frysninger, eller sår hals; brystsmerter; muskelsmerter eller svakhet og ømhet; blek avføring; rød, blemmer eller flassende hud; eller hevelse i føtter, ankler og hender. Informer legen din umiddelbart hvis du opplever noen av disse bivirkningene.

Mindre alvorlige bivirkninger

Noen personer som tar Atorvastatin kan oppleve gass, forstoppelse, mild magesmerter eller urolig mage, halsbrann, eller hodepine. Ingen av disse bivirkningene er grunn til bekymring.

Advarsler

Atorvastatin er ikke trygt for kvinner som er gravide eller ammer. Personer med visse medisinske tilstander, inkludert lever- og nyresykdommer, heller ikke bør ta atorvastatin. Ved hjelp av alkohol mens du tar atorvastatin øker risikoen for leverskade som følge av medisinen.

Legemiddelinteraksjoner

Atorvastatin er kjent for å interferere med effektiviteten av noen medikamenter eller øke risikoen for bivirkninger. Risikoen for muskelproblemer eller nyresykdom øker når du tar atorvastatin med flere legemidler, inkludert amiodaron, soppdrepende medisiner, HIV-proteasehemmere, verapamil, vorikonazol og microlides. Legemidler som karbamazepin, rifampicin, bosentan, efavirenz og johannesurt redusere effekten av atorvastatin.