Digidexo.com

Årsaker til nakkestivhet og smerter

Nakkesmerter og stivhet kan innebære nerver, muskler og bein i nakke, skuldre og øvre del av ryggen, og kan føre til vanskeligheter med normal bevegelse og aktiviteter. De fleste nakke ubehag går unna med hvile, livsstilsendringer eller smertestillende midler. Men nakkesmerter og stivhet som er alvorlig, innebærer svakhet, hovne kjertler eller går ikke bort med egenomsorg krever rask medisinsk evaluering. Vurdere denne informasjonen fra Mayo Clinic, American Physical Therapy Association og National Library of Medicine om årsakene til nakkestivhet og smerter.

Skader

Mennesker som opplever plutselige traumer på grunn av en hendelse som for eksempel en bilulykke kan utvikle nakkestivhet og smerter. Uegnet løfte eller treningsteknikker kan stamme nakkemusklene, som kan føre til at nakken blir stiv og smertefull. Skader i øvre del av ryggen i et fall eller som et resultat av vold kan også føre til nakkesmerter.

Infeksjoner

Influensa kan føre til smerte eller muskelsmerter og stivhet i hele kroppen, inkludert halsen. Personer med infeksjoner som bakteriell eller viral meningitt kan utvikle symptomer som nakkestivhet eller smerter i tillegg til feber og forvirring. Bakteriell meningitt er en livstruende tilstand som krever rask medisinsk behandling.

Medisinske lidelser

Personer med kjeveledd (TMJ) lidelser kan utvikle nakkesmerter og stivhet på grunn av feiljustering, knuger eller sliping av tennene. Migrene kan forårsake nakkesmerter og stivhet for varigheten av hodepine. Folk som har et hjerteinfarkt kan oppleve nakkesmerter som er ledsaget av andre symptomer, som for eksempel kortpustethet, svimmelhet og svetting.

Personlige vaner

Folk som bruker en mobiltelefon og holder den mellom ørene og skuldrene kan oppleve stivhet eller smerter i nakken. Bærer en tung bag på skulderen eller hengende ned fra hendene kan også være en årsak til nakkesmerter og stivhet. Folk som dataskjermer eller tastatur er ikke ergonomisk arrangert kan også utvikle nakkesmerter og stivhet.

Posture

Stående eller sittende i samme stilling over lengre tid kan føre til nakkesmerter og stivhet. Folk som sover på magen eller med for mange puter kan ha en sår eller stiv nakke på grunn av unaturlig søvn posisjon. Hunching skuldrene eller slouching kan også være en årsak til nakkestivhet og smerter.

Spinal Disorders

Folk med slitasjegikt i ryggraden kan utvikle smerter og stivhet i nakken som er verre første tingen etter å få opp eller etter ikke flytting i flere timer. En sklei eller herniated disk i nakken eller øvre del av ryggen kan også være en årsak til nakkestivhet og smerter. Personer med sporer av den øvre ryggraden kan utvikle nakkesmerter og stivhet, så vel som prikking eller nummenhet i armene.