Digidexo.com

Hvordan håndtere Strålebehandling bivirkninger

Hvordan håndtere Strålebehandling bivirkninger


Strålebehandling er en vanlig behandling som bruker høye energi partikler for å redusere størrelsen av kreftceller i et bestemt område av kroppen. Strålingsterapi er ofte brukt i forbindelse med andre behandlinger, slik som kjemoterapi eller kirurgi, for å behandle den ukontrollerte vekst av ondartede celler kjent som kreft.

Bruksanvisning

Lær å håndtere bivirkninger av strålebehandling

•  Spør legen din om de vanligste bivirkningene av strålebehandling, som tretthet, hudirritasjon og feber eller frysninger.

Sjekk med legen din for å finne ut om de bivirkninger for det spesifikke området du har behandlet med strålebehandling. Husk at de vanligste områdene inkluderer hode og nakke, mage, bryst, bekken og hjernen.

Snakk med legen din eller se på nettet for kliniske studier ved National Cancer Institute (se Ressurser nedenfor). Spør du legen om forsøk med nye metoder for å levere stråling til kroppen og medisiner som beskytter friske celler i løpet av stråling prosessen.

Gjør en avtale med tannlegen din før du får din første strålebehandling mot halsen eller hoderegionen. Husk, stråling mot hodet eller nakken kan påvirke den generelle helsen til tennene. Sørg for å planlegge regelmessige oppfølgingsbesøk med tannlegen din når din strålebehandling er fullført.

Ring legen din umiddelbart hvis du opplever hevelse, oppkast, blødning eller problemer med å svelge.

Takle Vanlige bivirkninger

Plan for å ta korte naps i løpet av dagen for å håndtere tretthet.

Arbeid med legen din for å utvikle en lett trening program for å bygge opp din utholdenhet og redusere totale utmattelse.

Få sjekket for blodmangel hvis du opplever lengre perioder med tretthet. Rådfør deg med legen din om medisiner som bidrar til å bygge opp røde blodlegemer.

Hindre ytterligere hudirritasjon ved å bo ute i solen så mye som mulig og ved å unngå produkter som inneholder parfyme, fargestoffer eller alkohol.

Vurdere å endre dine spisevaner hvis du har strålebehandling mot brystet eller magen. Skjær ut krydret mat eller mat med høyt fiber.

Tips og advarsler

  • Hvis du bare er i stand til å forholde seg til et par små måltider om dagen, øker kaloritelling ved å legge smør, kondensert fløte suppe eller ost til oppskrifter. Proteinrik 'kroppsbygging' pulvere kan tilsettes, så vel.
  • Hvis du tar del i en klinisk studie, sørg for å signere en "informert samtykke" skjema. Denne formen gir deg informasjon om tester, medisiner og risiko.
  • Ikke bruk en oppvarming puten eller varm komprimere på et område behandlet med stråling uten først å få godkjenning fra legen din.
  • Stråling kan utløse psykiske bivirkninger som depresjon, angst og sinne. Dele følelsen ved å delta i Cancer Survivors Network online (se Ressurser nedenfor).