Digidexo.com

Faktorer som påvirker menneskelig høyde

Faktorer som påvirker menneskelig høyde


Høyde er en fysisk egenskap som har flere faktorer som påvirker og endrer den. Mens det er sant at genetikk er en viktig del av menneskets høyde og vekst, kan andre faktorer minimere eller maksimere høyde som er relatert til genetikk, som ernæring. Flere faktorer forårsaker menneskekroppen til å vokse høyere selv etter normal pubertet.

Genetikk

Mens genetikk er ikke den eneste faktoren som påvirker høyden, det er den viktigste faktoren som bestemmer høyden. Genetisk koding er involvert i kroppens hormoner, for eksempel veksthormoner og reseptor-hormoner samt den genetiske sammensetningen for bein proporsjoner og bestemme når puberteten begynner.

Prenatal Miljø

Prenatal miljøet er en annen faktor i å bestemme menneskelig høyde. En mor som har riktig ernæring, unngår å røyke, ikke drikke alkohol og har en sunn livsstil vil gi de beste miljømessige faktorer for høyere barn. På den annen side, en kvinne som røyker, drikker eller har mangelfull ernæring under svangerskapet vil ofte ende opp med en lavere fødselsvekt baby og barnet vil den bli kortere som et resultat.

Ernæring Gjennom Vekst

Ernæring er en av de primære miljøfaktorer som påvirker vekst og høyde. En godt balansert diett full av sunn, næringsrik mat vil resultere i høyere høyder, mens et dårlig kosthold vil føre til kortere vekst. Under barndom og pubertet når barn vokser mest, kan god ernæring har en stor innvirkning på høyde og vekst.

Medisinering

Barn som tar medisiner regelmessig under vekstperioder kan den bli kortere, men mye avhenger av hvilken type medisinering. Legemidler ofte påvirker kroppens hormoner, spesielt psykiske medisiner, noe som resulterer i kortere høyder.