Digidexo.com

Wound Forholdsregler

Du rir din sykkel nedover fortauet da plutselig en pinne hopper i veien og gjør at du krasjer. Du føler at stikkende smerte på kneet, og i løpet av få minutter, vil du se blod pipler ut av såret. Uten riktig sårbehandling, kan du ende opp med en infeksjon eller en ekkel arr du ikke ønsker. Men med noen enkle forholdsregler, kan du få det såret til å gro raskt, med minimale arr å vise til.

Typer av Sår

Alle sår er ikke skapt like. Skrubbsår er grunne sår som oppstår når huden blir skrapt eller dras langs en ru overflate, noe som øker sjansen for infeksjon. Punkteringer er forårsaket av spisse gjenstander stikker i deg og, avhengig av hva punkteringer deg, kan føre til stivkrampe. Flenger er hva folk flest tenker på når de hører "såret", og er forårsaket av skarpe gjenstander rive huden. Disse sårene har ofte rufsete kanter. Hud snittene er lik flenger, med unntagelse av at såret ofte har glatte kanter, som om skiver med et barberblad. Skin avulsions se biter av huden som blir revet av kroppen og ofte føre til større blødninger. Så, om du har lidd et kutt eller et skrubbsår, er umiddelbar og riktig sårbehandling viktig.

Umiddelbar Wound Care

I utgangspunktet må du anta at alle sår er forurenset og bundet for infeksjon. Så det første trinnet med alle sår er rensing. Med skrubbsår, er det viktig å rengjøre hele området og fjerne skitt eller andre fremmedlegemer fra såret. En saltvannsoppløsning bør brukes hvis tilgjengelig, men vanlig såpe og vann fungerer helt fint også. En slags antiseptisk, så som hydrogenperoksyd eller Betadine bør brukes for å drepe mikroorganismer og rense såret ytterligere. Hydrogenperoksid med sin boblende handlingen vil løfte skitt og rusk ut av såret. Med alle andre sår, rengjøre området rundt såret, men pass på å ikke tørke noe inn i det, da dette kan forårsake infeksjon. Avhengig av alvorlighetsgraden av såret, kan det hende du trenger å se en lege. Hvis du tror du kan, dekke såret med en tørr steril bandasje og la legen ferdig rengjøring og dressing det. Hvis du kommer til å tøffe ut selv, er det tid for en bandasje.

Oppfølging Wound Care

Ettersom man må anta at såret er forurenset, bør en viss type antibiotika påføres bindet før den legges på såret. Noen av de mer vanlige antibiotika er bacitracin, neomycin og polymyxin B. Brand navn antiobiotics som neosporin inneholde ett eller flere av disse, og kan anvendes i tillegg. Prøv å bruke en som du har brukt før, men fordi det er mulig å ha en mild allergisk reaksjon på et antibiotikum. Hvis du er usikker, bør du kontakte lege. Påfør antibiotikumet direkte til bandasjen man skal bruke for å dekke såret og ikke direkte til selve såret. Sørg for at bandasjen er stor nok til å dekke hele såret. Sørg for å endre dressing og rense såret daglig. Også se etter tegn på infeksjon, som rødhet, hevelse, ømhet og varme rundt såret.

Faktorer som hindrer Healing

Den største trusselen med alle sår er infeksjon. Bakterier lever på huden din, og når et sår oppstår, bakteriene har et sted å gå inn i kroppen og forårsake infeksjon. Dette kan forsinke healing og forårsake store, deformert arr. En spesielt potent bakterier, MRSA (methicillin-resistent Staphylococcus aureus), er motstandsdyktig mot mange antibiotika, og kan føre til en alvorlig, potensielt livstruende infeksjon. Andre faktorer som hemmer helbredelse omfatter separasjon av vevet (stor gaping sår) og ernæring. Flere vitaminer spiller en nøkkelrolle i healing. Vitamin C hjelper kroppen gjenoppbygge huden, og vitamin K hjelper blodet å koagulere raskt å danne en skorpe. Andre, for eksempel vitamin A, sink og aminosyrer bidra til å befeste de samlede immun-systemet fungerer.