Digidexo.com

Tidlige symptomer på cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sykdom som påvirker fordøyelsessystemet. Personer som har cøliaki har en immunologisk reaksjon etter forbruk av proteinet gluten, som er funnet i bygg, rug og hvete. Kroppen reagerer på gluten ved å angripe slimhinnen i tynntarmen, til slutt begrenser kroppen fra riktig absorberende vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Dette malabsorpsjon kan føre til vitaminmangel som forårsaker flere problemer.
Enkelte individer kan ha få eller ingen symptomer på cøliaki. Også symptomer på cøliaki kan oppstå midlertidig og ofte begynner i tidlig barndom, når produkter som inneholder gluten er innført i et barns kosthold. Imidlertid kan cøliaki utvikle seg til enhver tid i løpet av en persons liv.

Periodisk Diaré

Diaré kan være verre til tider eller helt fraværende på andre i lider av cøliaki. Små barn kan oppleve både diaré og alvorlig oppkast. Enkelte personer kan oppleve forstoppelse, så vel.

Ubehag i magen

Mange personer har magesmerter som et resultat av cøliaki. Noen kan også oppleve magekramper. Noen individer opplever oppblåsthet på en jevnlig basis. Barn med cøliaki kan synes å ha en oppblåst mage mye av tiden.

Krakk Utseende

Personer med cøliaki har ofte grå avføring. Disse avføring vanligvis lukter spesielt ille. Dessuten kan avføringen har merk fet eller fettstoffer i dem. Avføring kan også være blodig.

Vekttap

Som et individ mister evnen til å absorbere næringsstoffer danne maten, kan vekttap forekommer. Barn kan oppleve forkrøplet vekst. Den enkelte kan ha økt appetitt og kan selv begjærer mat, men han eller hun kan fortsette å gå ned i vekt til tross for økt matinntak.

Atferdsmessige symptomer

Personer med cøliaki kan virke uvanlig irritabel. Ifølge National Institutes of Health, er irritabilitet et svært vanlig symptom som vises av barn som har cøliaki. Barn kan også ha problemer med å konsentrere. Mange enkeltpersoner vil være ganske utmattet på grunn av mangel på riktig ernæring. Noen kan også oppleve depresjon.

Andre symptomer

Vitamin-og mineralmangel kan føre til problemer som anemi (eller lavt jern i blodet). Anemi er ofte den primære symptom oppleves av voksne med cøliaki. Dessuten kan noen individer utvikler skjelett som rakitt eller osteoporose, som begge fører fra en kalsiummangel. Kvinner kan oppleve amenoré. I tillegg kan enkelte individer lider av tørr hud eller utslett, leddsmerter, munnsår, tannemaljen tap og lett blødning.