Digidexo.com

Amoebiasis Life Cycle

Amoebiasis Life Cycle

Årsaker

Amoebiasis er en infeksjon av parasitten Entamoeba histolytica (E. histolytica). Når du kommer i kontakt med rå kloakk (på grunn av dårlige sanitærforhold eller gjennom grunnvann forurensning), kan du overføre den til munnen fra hendene, slik at E. histolytica å invadere kroppen din. E. histolytica kan også overføres til maten etter mat preparers som har parasitten på sine hender. Det er en anaerob protozo, slik at den kan bare overleve utenfor en vert i sin aktive form for en kort tid. Men det også danner cyster som er som en sovende form av parasitten som kan overleve i flere måneder før de kommer inn i tarmkanalen hos en annen host.

Cyster

En umoden E. histolytica cyste deler av fra en aktiv trophozoite forelder i dine store tarmen. De inneholder en cellekjerne som kan brukes til å begynne å produsere flere trophozoites senere. Som cyste forfaller i tykktarmen, begynner det å dele før den har fire kjerner. På det tidspunktet, avslutter den kroppen i avføringen. Eventuelle trophozoites i avføringen vil dø raskt som fuktighet og varme forlate krakk, men cyster vil overleve mye lenger.

Trophozoites

Når cyste går inn i en ny vert, modnes det, men det trenger ikke begynne å produsere trophozoites før den har passert gjennom magen og inn i vennligere miljø i tarmen. En gang i tarmen, de fire kjerner delt inn i åtte som hver cyste kaster totalt åtte trophozoites. Den aktive infeksjonen fasen deretter begynner som de trophozoites lever av bakterier og matrester og fortsette å dele seg og formere seg. Rundt 90 prosent av de som blir smittet med amoebiasis er asymptomatiske.

Sykdom

Kanskje på grunn av overbefolkning eller mangel på næringsstoffer, kan E. histolytica begynne å prøve å absorbere cellene på tarmen, å bryte ned cellemembraner og proteiner, og forårsaker dannelsen av sår i tarmveggen. Over tid kan danne tarmen granulom, en ball eller en vegg av celler for å avverge ytterligere infeksjon som kan være utgangspunktet forveksles med kreft. Dersom parasitten kommer inn i blodet, kan det føre til farlige svulster i lever, lunger, hjerne og andre vev.

Behandling

I asymptomatiske pasienter, kan en antiprotozoal eller antimikrobielle stoff (f.eks diloxanide furoate, iodoquinol, eller paromomycin) utrydde selv cyste form av parasitten. Med sykdomstilstanden, er metronidazol ofte foreskrevet i tillegg.