Digidexo.com

Glykemisk indeks Nutrition

Glykemisk indeks (GI) av mat er antallet gitt å rangere karbohydratinnhold i mat og hvor fort det øker blodsukkeret. Skalaen for måling av maten går fra 0 til 100. Jo høyere GI, desto raskere går inn i blodbanen. Det ble først antatt at hvitt sukker og mat laget med det forårsaket den mest rask økning i blodsukkeret, men hvitt brød, poteter og hvit ris kan score enda høyere på glykemisk indeks.

Diabetes

Mange personer med diabetes bruke glykemisk indeks tabellen som et hjelpemiddel til å velge mat, spesielt karbohydrater, ifølge Dr. Maria Collazo-Clavell fra Mayo Clinic. Figuren er hevdet å ha mange fordeler for de som teller karbohydrater, men det er noen faktorer som påvirker glykemisk indeks på bestemte matvarer. Dr. Collazo-Clavel har konkludert med at det ikke er nok positive bevis for å bruke GI helt for generell bruk i en diabetiker diett.

Vekttap

For de som er på low-carb dietter den gycemic indeksen er svært nyttig. Hvis du begrenser karbohydratinntaket til et bestemt antall gram, kan det hjelpe deg å beregne disse gram. Hvitt sukker, hvetemel og raffinert mat er høy på glykemisk indeks diagrammet, mens de fleste grønnsaker og helkorn rangere lavere. Dette gjør det enkelt å planlegge kostholdet og handle for matvarer.

Glykemisk indeks Viktig

Selv om du er frisk og sukker faller innenfor akseptable parametere, er det likevel viktig å holde blodsukkeret regulert, da det kan hjelpe deg å unngå å utvikle diabetes. Sunne valg som frukt og grønnsaker, hele kornprodukter og ikke-fett meieri generelt er lavt på GI diagrammet. Noen frukter og grønnsaker som rangerer høyere på GI diagram - for eksempel søtpoteter, vinter squash, mango, vannmelon, druer og bananer - er svært næringsrik.

Faktorer som påvirker GI

Det er flere faktorer som påvirker glykemisk indeks av mat. Riper frukt og grønnsaker har en høyere GI. Bearbeidede matvarer som hermetisert frukt, potetmos og forberedt middager har høyere GI enn fersk frukt, bakte poteter og ferskt kjøtt. Tilberedningsmetoder også vil endre glykemisk indeks på mange matvarer. Næringsrik verdien av mat er ikke alltid synonymt med glykemisk indeks.

Glykemisk belastning

Glykemisk belastning sammen karbohydrater basert på deres glykemisk indeks og servering størrelse. Dette konseptet ble introdusert av forskere ved Harvard University for å kvantifisere den totale glykemiske del av mat. En langsiktig diett av matvarer med høy glykemisk belastning er assosiert med en høyere risiko i entreprenør diabetes.