Digidexo.com

Vann og elektrolyttforstyrrelser

Vann og elektrolyttforstyrrelser


Menneskekroppen består av opptil 60 prosent vann. Kroppene våre trenger tilstrekkelig væske og elektrolyttnivåer for å regulere kroppens funksjoner. Fysisk aktivitet, medisiner, sykdommer og miljømessige faktorer kan føre til dehydrering eller hyper hydrering og tilsvarende elektrolyttforstyrrelser. Det er viktig å gjenkjenne symptomer og årsaker til elektrolyttforstyrrelser, og prøve å unngå dem.

Vann

Den menneskelige kroppen trenger vann for å produsere blod og fordøyelsesvæsker, transport og absorbere næringsstoffer og eliminere avfall. Den gjennomsnittlige friske voksne bruker ca 10 kopper (2,5 liter) med vann som utfører grunnleggende kroppsfunksjoner. Den mat og væsker du forbruker etterfylle vann og elektrolytter i kroppen din.

Elektrolytter

Elektrolytter - spesielt kalsium, kalium og natrium - hjelpe væskenivået i kroppen. Hver elektrolytten utfører en bestemt funksjon og må bo på rett nivå. Kroppen vanligvis regulerer mengdene av fluid og elektrolytter i kroppen, ved hjelp av hvilken det er behov for, og skiller ut overskytende væske og elektrolytter. Dehydrering, utilstrekkelig væskenivåer og hyper hydrering - svært høye væskenivåer - kan føre til ubalanser av spesifikke elektrolytter og resultere i potensielt farlige helsemessige forhold.

Dehydrering

Når kroppen bruker mer vann og elektrolytter enn du erstatte, kan du bli dehydrert. Vanlige årsaker til dehydrering er oppkast, diaré, feber, overskytende svette og intens fysisk aktivitet. Små barn, eldre og personer med kroniske sykdommer har høyere risiko for dehydrering. I noen tilfeller kan resultere i dehydrering høye nivåer av kalsium (hyperkalsemi), kalium (hyperkalemi) og natrium (hypernatremia). Økt væskeinntak kan behandle de fleste tilfeller av dehydrering og høy elektrolyttnivåer. Alvorlige tilfeller kan kreve medisinsk behandling.

Hyper Hydration

Drikke store mengder vann, kjent som hyper hydrering, kan skylle legeme nødvendige elektrolytter, noe som resulterer i lave nivåer av kalsium (hypokalsemi), kalium (hypokalemi) og natrium (hyponatremi). Hyper hydrering er vanligvis forbundet med idrettsutøvere som overvurderer sine behov for væske og konsumere vann raskere enn kroppen kan behandle den. Enkeltpersoner tar medisiner eller lider av medisinske tilstander som forårsaker dem til å holde på væske kan også lider av lave elektrolyttnivåer. Lave elektrolyttnivåer er vanligvis behandles ved å ta kosttilskudd eller spiser mat rik på den manglende elektrolytt. Alvorlige tilfeller kan kreve medisinsk behandling.

Unngå elektrolyttforstyrrelser

Friske voksne kan opprettholde sunne vann og elektrolyttnivå ved å drikke tilstrekkelige mengder vann og spise en balansert diett. Personer med kroniske medisinske tilstander og de som tar medisiner som påvirker væske og elektrolyttnivået bør regelmessig oppsøke lege for å overvåke deres forhold. Idrettsutøvere kan være i stand til å unngå dehydrering og hyper hydrering ved å velge sportsdrikke beriket med elektrolytter enn vanlig vann.