Digidexo.com

Chimps og hepatitt vaksine

Chimps og hepatitt vaksine


Sjimpanser har vært de primære fag for hepatitt forskning siden 1970-tallet. Deres merket genetisk likhet for mennesker gjør dem verdifulle kilder for informasjon om nye legemidler og vaksiner som kan redde menneskeliv. Men forskere har møtt etiske dilemmaer om behandling av denne intelligente, og truet, dyr. I de senere årene har nye grenser begrenset i hvilken grad sjimpanser kan fanges opp og brukes som testpersoner.

Historie

I 1974 amerikanske forskere etablert et stort forskningssenter kalt Vilab på den liberiske Institute for Biomedical Research i Roberts, Liberia. Laboratoriet ble etablert med den grunnleggende mål om å bruke sjimpanser til å utvikle vaksiner og immunterapi for hepatitt B og C. Founding laboratoriet i Liberia mente forskerne trengte ikke å importere sjimpanser til USA.

Resultater

Flere vitenskapelige gjennombrudd kom ut av Vilab forskning med sjimpanser, herunder utvikling av hepatitt B-vaksiner som er i bruk i hele den utviklede og utviklingsland. Forskere har også skapt blodsteriliseringsprosedyrer som har stoppet spredningen av hepatitt B og C, så vel som AIDS-virus, gjennom overføring av blodprodukter. Men arbeidet med å utvikle en vaksine for hepatitt C var mislykket.

Fordeler

Forskere favorisere sjimpanser som testobjekter på grunn av deres genetiske likhet med mennesker, noe som i mange tilfeller betyr at de vil reagere på samme måte som vaksiner eller behandling. Med 95 prosent genetisk likhet, er sjimpanser mer nært knyttet til mennesker enn de er til gorillaer, ifølge en 2002 artikkel av vitenskap reporter Roger Highfield, i The Daily Telegraph. De også lider mindre av hepatitt enn mennesker gjør; de kan bære hepatitt B virus uten den samme graden av leverskade, og de alvorlige symptomer infiserte mennesker vil utvikle seg.

Etiske hensyn

Fordi sjimpanser er så intelligent og så nært knyttet til mennesker, mange mennesker har avhørt etikken bak å holde dem fanget som lab fag, der de mister sin frihet og kan gjennomgå smertefulle eller potensielt livstruende prosedyrer. Chimps er vant til en aktiv livsstil; i naturen, kan de streife så mange som åtte miles per dag. Argumenter mot å holde dem i bur har fått betydelig trekkraft i de siste årene. Andre har hevdet at siden sjimpanser er regnet som en truet art, sin befolkning i naturen bør ikke bli ytterligere oppbrukt av sin fangst til vitenskapelige formål.

Endre standarder

Mens mer enn 1000 sjimpanser forbli som fag i ni ulike amerikanske laboratorier, ifølge The Humane Society of the United States, har restriksjoner dukket opp som begrenser deres bruk i vitenskapelig forskning. USA har forbudt import av ville sjimpanser siden 1977 I 2007, National Institutes of Health stoppet slik at offentlig finansierte forskningsprosjekter for å avle i fangenskap sjimpanser, noe som gjør permanent en yngle moratorium byrået først vedtatt i 1995.