Digidexo.com

Fakta om Vertigo

Vertigo skaper følelser av svimmelhet og spinne selv når du står stille. Mens det er ikke aktivt skadelig (lagre i situasjoner der du kjører risikoen for å falle), kan det være ganske plagsom og kampen for å holde seg på toppen av det kan utmatte deg fysisk. Leger kan behandle mange tilfeller av svimmelhet, men først må de utlede årsaken til det. Behandlingsprosessen tar ofte tid, men utsiktene er vanligvis positive.

Årsaker

Vertigo er vanligvis forårsaket av problemer i det vestibulære systemet - finnes i det indre øret - som hjelper kroppen din opprettholde sin balanse. Noen former for hjerneskade kan også skape en følelse av vertigo. Vanlige typer vertigo inkluderer benign paroksysmal posisjonsvertigo (opprettet av kalsium bygge-ups i øret), labyrinthitis (opprettet av bakterielle infeksjoner i øret) eller et slag mot hodet som kan skade det vestibulære systemet.

Symptomer

Den sterkeste symptom på vertigo er en plutselig følelse av desorientering og fysisk forvirring. En følelse av svimmelhet ofte oppstår, og din balanse og koordinasjon kanskje hardt rammet i tillegg. Noen tilfeller av svimmelhet involverer også en følelse av kvalme, med medfølgende oppkast. Synet kan bli uskarpt og noen vertigo pasienter klager over smerter i nakkemusklene. Disse symptomene kan oppstå uten forvarsel og vare alt fra noen minutter til flere timer.

Triggere

Svimmelhet er ofte forårsaket av en bestemt bevegelse av hodet, og skaper ubalanse i øret. Den nøyaktige slags bevegelse varierer fra pasient, men når det har blitt identifisert, kan du redusere hyppigheten av vertigo rett og slett ved å unngå det. Noen typer vertigo vil forsvinne over tid, slik at du kan overleve det både ved å unngå triggere og får riktig behandling fra legen din.

Formell behandling

Avhengig av årsakene til vertigo, kan legen behandle problemet med antibiotika eller lignende medikamenter, med øvelser designet for å redusere virkningen av vertigo, eller i noen tilfeller med kirurgi for å rette opp ubalansen i øret. I tilfeller av benign paroksysmal posisjonsvertigo, kan han sette i gang en canalith reposisjonering prosedyre, designet for å gjenopprette balanse i vestibular system. Som alltid bør du oppsøke en utdannet lege før du foretar noen behandling for vertigo.

Home Care

Når en vertigo angrep finner sted, slutter å bevege seg og sitte ned hvis du kan. Prøv å unngå posisjoner der en vertigo angrep kan skade deg, slik som bratte trapper eller en stige. Når et angrep vevstoler, kan du bruke visuell fiksering for å hindre det ved å fokusere på et bestemt punkt langt og holde den i blikket til symptomene passere. Legen din kan hjelpe deg med å øve på teknikken, samt foreslå andre at-home øvelser som kan redusere alvorlighetsgraden av vertigo angrep.