Digidexo.com

Hvordan måle perifere ødemer

Hvordan måle perifere ødemer


Ødem er oppbyggingen av fluid mellom vev og celler under huden, som forårsaker svelling. Det er vanlig i ben og føtter på grunn av virkningen av tyngdekraften på fluider som er fanget i legemet. Ødem i bena og føttene kalles perifere ødemer. Det er mer vanlig hos eldre og kan føre til betennelse i åreknuter. Det kan være forårsaket av overvekt, langvarig stående, infeksjoner og blodpropper. Perifert ødem kan være symptomatisk for andre sykdommer som nyre, hjerte eller leversvikt. Måling perifert ødem bør foretas av en medisinsk faglig; men du kan utføre noen enkle tester hjemme.

Bruksanvisning

•  Fjern klær som dekker dine føtter og ben.

Se på dine føtter og ben. Sammenligne det ene beinet til det andre og se etter forskjeller i størrelse. Hele benet kan være hoven; men du kan legge merke til områder som er mer hovne eller er ute av proporsjoner.

Trykk hardt på benet eller foten med en finger og fjern.

Observer reaksjonen av huden din. Dette er en indikasjon på hvilken type perifere ødemer du kan ha, og om det kan være relatert til andre sykdommer. Skin fjærer tilbake umiddelbart med non-pitting ødem. Hvis et innrykk holder seg en stund, er dette pitted ødem. For eksempel er ikke-pitting ødem forbundet med problemer med lymfesystemet.

Bruk et målebånd for å måle omkretsen av låret. Skriv ned sin omkrets og gjenta daglig i noen dager, med samme område på benet. Økende målinger indikerer hevelse.

Mål volumet av vann foten og ankelen fortrenger over en periode på én uke. En enkel metode for å gjøre dette på er med en bøtte med vann og et målebånd. Mål avstanden fra gulvet til nivået av vann i bøtten. Skriv ned vannstanden måling.

Plasser foten i bøtta; sikre ankelen er dekket av vannet også. Ta et annet vann nivåmåling og skrive det ned.

Gjenta trinn 7 to ganger om dagen i en uke. Du må kanskje finne en hjelper til å ta vannet nivåmåling.

.

Beregn differansen mellom vannstanden før og etter at du har satt din fot i vannet. Forskjellen mellom de to målingene vil øke etter hvert som vannstanden stiger. Dette indikerer at svellingen har økt, fordi foten har fortrengt mer vann.

Ta med dine observasjoner og målinger til en medisinsk faglig og søke råd om hevelse i ben og ankler. Målinger kan være nyttig i diagnosen.

Tips og advarsler

  • Disse målingene er enkle tester du kan gjøre hjemme. Søk profesjonell hjelp for å få råd, diagnostisering og behandling av perifer ødem.