Digidexo.com

Hva er de ulike typer psoriasis?

Hva er de ulike typer psoriasis?


Psoriasis rammer 1 til 3 prosent av verdens befolkning, men er en av de mest vanlige hudlidelser, sier Dr. Richard Langley, forfatter og assisterende professor i dermatologi ved Dalhousie University. Psoriasis er langvarig og tilbakevendende og relativt mildt for 80 til 90 prosent av pasientene, men det er mer enn én type, noen kureres, men de fleste bare kontrollerbar.

Plakkpsoriasis

Plakkpsoriasis beskriver den vanligste formen. Det er hevet, rød og flassende. De stygge lesjoner kan flasse av i gjennomsiktige ark. Dette psoriasis påvirker det meste albuer, knær, hodebunn, nedre rygg og rumpe. Lesjoner kan vedvare over lengre tid, ofte år. Plakkpsoriasis kan innebære noen del av kroppen, med menn mer sannsynlig å bli påvirket i kjønnsorganene.

Guttate

Guttate psoriasis oppstår ofte i barndommen eller tidlig i tenårene, to til fire uker etter en strep hals infeksjon. Det ser ut som forhøyninger over store deler av kroppen. Den guttate skjema vanligvis klarner opp etter den første episoden, og som ikke skjer igjen, men det kan bringe på kronisk psoriasis. Hos voksne kan det utvikle seg til plakk-type psoriasis, sier Dr. Langley.

Psoriasis artritt

Psoriasisartritt produserer hovne og ømme ledd, spesielt i hender, håndledd, nakke, rygg, ankler og føtter. Mellom 15 og 30 prosent av psoriasispasienter vil utvikle leddgikt. Alvorlighetsgraden varierer fra å påvirke noen skjøter med lite smerter, til alvorlig og invalidiserende leddgikt med deformerte ledd. Dr. Langley bemerker at sykdommen kan gå ubemerket inntil det har kommet fordi det er lite smerte for de fleste pasienter. Så tidlig diagnose og behandling er avgjørende.

Psoriasis i hodebunnen

Hodebunnen psoriasis rammer om lag 50 prosent av psoriasis lider. Selv om vanlig, er det vanskelig å behandle. Lesjoner vises ofte bak ørene og på hårfestet. Hodebunnen skalaer kan være tykk, sølvhvit og danne kløende, tette skorper. "Plukke og skrape hodebunnen kan forverre psoriasis," Dr. Langley advarer. Hårtap er uvanlig, som psoriasis påvirker ikke hårrøttene. Men flass-lignende flak på skuldrene er vanlig og kan være pinlig.

Erytrodermisk

Erytrodermisk psoriasis, også kjent som eksfoliativ psoriasis, er skjell lesjoner som dekker hele eller nesten hele kroppen. Huden er ekstremt kløende, røde og hovne og tilstanden kan påvirke øynene, på innsiden av munnen og nesen. Det vises vanligvis i to former, enten gradvis utvikler seg fra plakkpsoriasis eller som en plutselig blusse opp etter en sykdom eller stress utløse, sier Dr. Langley. Noen tilfeller krever sykehusinnleggelse for et kurs av biologisk og lokal terapi, lysbehandling og oral medisin.

Andre typer

Inverse psoriasis påvirker kroppen folder, armhulene og i lysken. Det oppstår vanligvis i forbindelse med plakkpsoriasis, men kan dukke opp på egen hånd. Pustular psoriasis er små, hevet blister-lignende lesjoner, fylt med infeksiøs pus, og det krever sykehusinnleggelse når det sprer seg over store deler av kroppen. Nail psoriasis, når fingeren og tå negler pit og tykkere, vil reagerer mer på muntlig og injisert medisiner enn aktuelle behandlinger.