Digidexo.com

Tegn og symptomer på ulcerøs kolitt

Magen opprørt er ubehagelig for alle, men noen mennesker kan ha en alvorlig form for lavere tarm dysfunksjon kalt ulcerøs kolitt. Ulcerøs kolitt er mer kjent som inflammatorisk tarmsykdom, eller IBS. Symptomer kan bli oversett i årevis fordi de etterligner symptomene på mer vanlige former for magesyke.

Noisy Fordøyelse

Noen mennesker med ulcerøs kolitt opplever høye lyder under fordøyelsen. Alles fordøyelsessystemet gjør litt støy, noe som vanligvis ikke kan høres uten stetoskop. En person med ulcerøs kolitt kan oppleve lyder som kan høres tydelig, for eksempel spruting lyder eller en knocking ekko lyd. Ifølge National Institutes of Health, økt lyder i fordøyelsessystemet kalles hyperaktive tarm lyder.

Pain

Smerte er et svært vanlig symptom på ulcerøs kolitt. Smerten kan være hvor som helst innenfor den nedre fordøyelseskanalen, fra kramper i tykktarmen til en sår endetarm samtidig ha en tarm bevegelse. Ifølge National Institutes of Health, de fleste med ulcerøs kolitt oppleve lindring av smerter forbundet med tilstanden etter avføring.

Diaré

Ifølge Mayo Clinic, er diaré eller meget løs avføring ofte det første symptomet på en person med ulcerøs kolitt. Den diaré kan være en daglig, langtids tilstand. Andre med denne tilstanden kan oppleve sporadisk, men haster diaré. I tilfeller der tarmen er fullt betent, kan en person også oppleve blodig diaré.

Årsaker

Ifølge National Institutes of Health, er det ingen kjent årsak til ulcerøs kolitt. Det ser ut til å slå folk innen to aldersspenn, mellom 15 og 30, og også mellom 50 og 70. En familiehistorie med ulcerøs kolitt kan øke risikoen for en person å utvikle denne sykdommen. Personer med jødiske arv også synes å være mer utsatt for å utvikle ulcerøs kolitt.

Behandlinger

Mange mennesker med ulcerøs kolitt er i stand til å holde sine symptomer i sjakk med diett modifisering. Dette inkluderer å drikke mye vann og spise rikelig med fiber, samt unngå matvarer som ser ut til å utløse symptomene. The Mayo Clinic viser flere medisiner som også kan brukes til behandling av denne tilstanden, inkludert anti-inflammatoriske, immundempere, og over-the-counter smertestillende midler. For noen mennesker, deres symptomer er alvorlige nok til å kreve kirurgi, som normalt innebærer å fjerne alle av tykktarmen og endetarmen. Denne prosedyren kalles en proctocolectomy.