Digidexo.com

Behandlingstilbud for tuberkulose

Tuberkulose er en smittsom sykdom forårsaket av bakterier som kalles Mycobacterium tuberculosis. Det er en luftbåren sykdom som spres når en infisert person nyser eller hoster eller snakker, og deretter dråper gå i luften og infisere andre mennesker rundt ham. Folk som tilbringer tid med smittet person hver eneste dag er mest utsatt for sykdommen. Tuberkulose vil vanligvis påvirke lungene, men det kan spres til andre organer i kroppen. For å forstå de ulike behandlingstilbud for tuberkulose, eller TB, må vi forstå de to ulike typer TB.

Sovende TB

Hvis du er utsatt for TB, kan du bli smittet; dette betyr ikke at du vil vise symptomer, skjønt. Du kan ha den sovende type TB som forblir inaktive i kroppen din. Bilde bakterier bare gjemmer seg i kroppen din inntil immunsystemet feil eller annen grunn, enten det er på grunn av HIV eller kreft behandlinger eller en annen grunn. Når dette skjer, kan de komme ut og vokse og forårsake full blåst tuberkulose. Hvis du har sovende TB, så har du sannsynligvis bare funnet ut om det fordi du hadde en positiv TB test; du vil ikke vise noen andre symptomer. Du er heller ikke smittsomt for andre mennesker.

Aktiv TB

Du kan ha den sovende type TB for en stund, og da kan det aktivere i kroppen din; eller du kan selv bli syk med en gang med aktiv tuberkulose etter å ha blitt utsatt for. Dersom du har aktiv tuberkulose, er du nødt til å ha symptomer, og du vil være smittsomme til andre mennesker rundt deg. Du vil ha en svært dårlig hoste som varer i ukevis, nattesvette, dårlig appetitt, frysninger og feber, og du kan hoste opp blod, samt ha brystsmerter. Du vil også føle seg veldig svak og bare ikke har noen styrke eller energi.

Behandling for Dormant TB

Behandlingen for sovende TB er bare en forebyggende metode for å holde bakterier fra å aktivere og forårsaker TB sykdom. Denne behandlingen vil faktisk bli kvitt bakteriene helt. Legen vil foreskrive en enkelt medisin for deg som heter INH, eller Isoniazid. Du er nødt til å ta denne medisinen enten en gang en dag eller to ganger i uken i ni måneder. Denne medisinen er svært giftig for leveren og kan føre til legemiddelindusert hepatitt. Du bør ikke ta Tylenol eller drikke mens du er på INH. Du bør holde regelmessige avtaler med legen din, slik at han kan se etter eventuelle unormale effekter av medisinen.

Behandling for aktiv TB

Dersom du har aktiv tuberkulose, legen vil mest sannsynlig foreskrive fire forskjellige medisiner for deg å ta. Det er viktig at du ikke slutter å ta disse medikamentene med mindre legen din sier at du skal gjøre det fordi dette kan føre til at bakterier for å bli multiresistent, noe som kan føre til mye frustrasjon i å prøve å behandle. Disse fire medisiner er Isoniazid, Rifampicin, Ethambutol og Pyrazinamide. I begynnelsen vil du ta disse medikamentene i to måneder, så legen kan gjøre endringer, mens du holder deg på medisiner for 4-7 måneder. Disse medisinene igjen er svært giftig for leveren din, så regelmessige avtaler med legen din er nødvendig, og det er viktig for deg å melde fra om bivirkninger, for eksempel urolig mage / kaster opp, øvre høyre magesmerter, og en gul tone på hvite i øynene og huden. Hvis du har et barn med tuberkulose, kan etambutol ikke brukes, men streptomycin kan brukes i stedet. Også, hvis du er gravid, pyrazinamid bør ikke tas.

Behandling for multiresistent tuberkulose

Hvis stamme av TB er resistent mot medisinen, betyr dette at legen din vil måtte være svært aggressive i behandlingen. Han må kanskje blande et utvalg av medisiner for å bekjempe sykdommen, og dersom behandling ikke fungerer, kan du muligens dø. Du kan være på medisiner for så lenge som to år, hvis du bor, og deretter kan du må opereres for å bli kvitt deler av organer som er for skadet av infeksjonen.