Digidexo.com

Andre forhold som Mimic leversykdom

Forhold som etterligner leversykdom inkluderer et helt register av sykdommer og tilstander som påvirker celler, vev og funksjon av leveren. Disse inkluderer giftige skade forårsaket av narkotika og alkohol, infeksjon av virus og parasitter, svulster, type 1 og type 2 autoimmun hepatitt og arvelige sykdommer som Alpha-1-antitrypsinmangel og Wilsons sykdom. De fleste av disse sykdommene stede vanlige tegn og symptomer som inkluderer gulsott, gulaktig misfarging av urin, nedsatt appetitt, kvalme, oppkast, kløe, tretthet og lys farge på avføringen.

Klassifisering

Det finnes en rekke sykdommer som etterligner leversykdom, hvor den primære patologi er ikke i leveren. Disse kan klassifiseres som pre-leversykdommer som i hovedsak skyldes økt hemolyse av de røde blodcellene, post leversykdommer som er vanligvis på grunn av avbrudd til drenering av galle og systemiske forhold som etterligner leversykdom.

Pre-leversykdommer som etterligner leversykdom

Den vanligste årsaken til pre-hepatiske sykdommer som etterligner leversykdom omfatter smittsomme sykdommer som malaria, arvelige sykdommer som sigdcelleanemi, glukose 6-fosfat dehydrogenase og sykdommer i nyrene som hemolytisk uremisk syndrom. I alle disse sykdommene, er det en økt ødeleggelse av røde blodceller. Dette fører til en økt produksjon av bilirubin med de resulterende tegn og symptomer assosiert med gulsott, og dermed etterligne leversykdommer. Her vil laboratorieundersøkelse avdekker en økning i serum ukonjugert bilirubin, men normal urin.

Post-leversykdommer som etterligner leversykdom

De etter-leversykdommer som etterligner leversykdom er vanlige kanal steiner, karsinom i bukspyttkjertelen eller galleveier, pankreatitt og skleroserende cholangitt. En sjelden årsak til post-lever gulsott er Mirizzi sykdom. I post-leverleversykdom, det er obstruksjon til galle flyte fra leveren. Dette resulterer i økt konjugert bilirubin i blodet. De resulterende tegn og symptomer ligne leversykdom. Lab etterforskning vil vise økt konjugert bilirubin i blodet og gallesalter og galle pigmenter i urinen.

Systemiske sykdommer som etterligner leversykdom

En rekke systemiske sykdommer, spesielt infiltrerende betingelser, etterligne leversykdom. Disse inkluderer amyloidose, Hemochromatosis, sarkoidose, lymfom, brucellose, tyfus, leptospirose, mononukleose og tuberkulose. Metastatisk sykdom i leveren kan forårsake gulsott. Sjelden, manifesterer kongestiv hjertesvikt med gulsott dermed hermet leversykdom. I amyloidose er avsetning av protein i leveren som fører til cholestatisk gulsott. Hemokromatose, i hvilket det er avsetning av jern i leveren, kan føre til cirrhose. Tuberkulose og sarkoidose er granulomatøs lidelser. Leptospirose forårsaker skade på blodkarene til leveren og mononukleose forårsaker betennelse i leveren.

Betraktninger

Sykdommer så forskjellige som hjertesvikt og så sjeldent som myelomatose relatert amyloidose kan etterligne leversykdom. De skiller seg på den måten de føre til gulsott, som er et viktig tegn på leversykdom. Av de mange forhold som etterligner leversykdom, noen er svært alvorlig og en lege vil ønske alle detaljer i din medisinske historie. Hun vil også gjøre en fysisk undersøkelse og laboratorieundersøkelser. Dette er avgjørende for riktig diagnose av mistanke om leversykdom.