Digidexo.com

Tegn og symptomer på hudkreft Føflekker

Tegn og symptomer på hudkreft Føflekker


Hudkreft i føflekker kalles melanom og er en av de (dødeligste) typer hudkreft. Normale føflekker vises som små, ofte formet (vanligvis runde) brune flekker. Ifølge American Cancer Society, melanocytter er hudceller som danner føflekker. Dette er de typer celler som kan bli melanom. Det er viktig å kjenne tegn på melanom og for å se en lege så raskt som mulig for undersøkelse.

Utseende

Eventuelle endringer i utseendet på en føflekk kan være en indikasjon på kreft, ifølge Skin Cancer Foundation. For eksempel kan grensen av mol- være uregelmessig, slik som haivng kanter, eller fargen på mol kan være forskjellig. Flere nyanser av brunt i en føflekk eller en uvanlig farge kan forekomme i melanom. Føflekker som har en uregelmessig form kan være et faresignal, som normale føflekker er vanligvis symmetrisk. Symmetrisk betyr at hvis du tegner en linje gjennom midten av føflekken, begge omganger ser det samme. Hvis du har en familiehistorie med melanom, er du på en økt risiko for å utvikle det.

Tekstur

Endringer i teksturen av en føflekk kan være et tegn på melanom. Dersom føflekken blir tykkere, klør, blør, skorper over, danner en skorpe eller eroderer, bør du få den sjekket av en hudlege uten forsinkelse. Ifølge American Cancer Society, er den tidligere melanom oppdaget og behandlet, jo bedre er sjansene for at det vil bli kurert. Hvis melanom har trengt epidermis, kan det veldig lett spre seg til andre områder av kroppen din.

Størrelse

Størrelsen av en molo kan indikere tilstedeværelse av hudkreft, i henhold til Skin Cancer Foundation. Et mol som er større enn 1/4 tomme i diameter (6 mm) eller større enn størrelsen av et blyantviskelær, kan være kreft. Det er viktig å merke seg at kreft kan også bli detektert når mol er mindre. Det er viktig at du blir kjent med huden din og eventuelle føflekker du har, slik at du vil legge merke til om det er noen endringer eller nye føflekker.