Digidexo.com

Life Cycle of T.Brucei

Trypanosoma brucei, eller T. brucei er en art av parasitt som lever i et pattedyr blodet og er kjent for å føre til flere nevrologiske tilstander, særlig, afrikansk sovesyke. Sovesyke er en tilstand der den smittede personen opplever alvorlig utmattelse og til slutt bukker under for koma og død.

Historie

Som med de fleste andre parasitter, krever T. brucei flere verter for å modne og reprodusere. Den primære vert er fra pattedyr, mens overføringsvektor er den Tsetsefluer. Selv Tsetse flyr vanligvis ikke viser tegn på infeksjon, fordi de ikke klarer å produsere de stoffene som trengs for å modne den parasittiske larver, de viser noen tegn til infeksjon.

Life Cycle

Livssyklusen til T. brucei er ganske enkel. Tsetse flyr fôret på blod av en infisert pattedyr, hvor umodne parasitter raskt utvikle seg til den første fasen av utviklingen, kjent som procyclic scenen. Den procyclic larver reise til midgut av Tsetsefluer og modnes inn i en trypomastigote. Den trypomastigote deretter reiser til spyttkjertlene på flua, der kjemikalier utløser utviklingsprosessen igjen, endrer trypomastigote inn i en epimastigote, hvor det går gjennom videre celledeling og går inn i den siste fasen av utviklingen, den metacyclic scenen. Dette er scenen der parasitten er blitt klar til å infisere en ny vert. Den Tsetsefluer biter og overfører metacyclic larvene inn i det nye vert. Det er i den nye primær vertens blodet som T. brucei fullfører sin utvikling til en voksen og begynner syklusen igjen.

Forsvarsmekanisme

For å overleve i vertens blodet, har T. brucei utviklet et avansert forsvarsmekanisme. Glykoproteiner som omrammer den parasitechange om hver 100 celledelinger. Dette skjer for å holde seg ett skritt foran vertens immunsystem, slik at for kroniske infeksjoner oppstår.

Symptomer på infeksjon

Tidlige tegn på infeksjon har dype lesjoner der parasitten har skadet kapillærene i huden, søker etter større blodkar. Flere dager senere vil verten oppleve lymfatisk ubehag som lymfeknutene begynner å renne fra infeksjon. Verten vil begynne å ha hodepine, feber, og økt tretthetsperioder. Flere uker til flere år senere, avhengig av underarter som infiserer verten, vil parasitten begynner å ødelegge organ vev, spesielt innenfor det sentrale nervesystemet.

Behandling

Behandlinger for T. brucei finnes, men siden de fleste infeksjoner oppstår i den tredje verden, er tilgang til disse livreddende behandlinger begrenset. Mange mennesker dør av sine infeksjoner uten å se en lege eller mottar noen behandling i det hele tatt.