Digidexo.com

Liten tarm lidelser

Liten tarm lidelser


Den lille tarm, også referert til som den tynntarmen, er en del av fordøyelseskanalen hos pattedyr. Etter maten passerer gjennom magen, går det inn i tynntarmen for videre fordøyelse og absorpsjon av næringsstoffer før du flytter inn i tykktarmen for å bli utskilt som avfall. Det er en rekke forstyrrelser som kan påvirke det lille tarm, som alle forårsaker symptomer i hele kroppen, taler til den viktige rolle spiller i fordøyelsen generelle helse.

Typer av tynntarmen Disorders

De vanligste typer av små tarm lidelser kan klassifiseres i forskjellige kategorier: inflammatoriske tarmsykdommer, autoimmune tilstander og infeksjonssykdommer. Inflammatoriske tarmsykdommer, så som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, føre til hevelse og inflammasjon i tynntarmen. Den vanligste autoimmun tilstand i tynntarmen er cøliaki, en reaksjon på inntatt gluten. Smittsomme sykdommer inkluderer en rekke lidelser inkludert bendelorm og bakterielle infeksjoner som tropisk sprue (kjent medisinsk som giardiasis).

Testing for tynntarmen Disorders

Det er flere tester som kan utføres for å kontrollere små tarmlidelser. Vanligvis den første testen gjøres for å diagnostisere en liten tarm lidelse er en X-ray for å sikre eventuelle symptomer en person er rapportering ikke er forårsaket av en form for blokkering eller ruptur. Ytterligere tester vil bli valgt basert på rapporterte symptomer; for eksempel kan en blodprøve gis til personer som mistenkes for å ha cøliaki for å se om hvite blodlegemer er forhøyet. Ved mistanke om en infeksjon, kan en avføringsprøve bør analyseres for å identifisere spesifikke bakterier eller ormer.

Effekter av tynntarmen Disorders

Alle typer av små tarm lidelser, hvis venstre ubehandlet over lengre tid, påvirker kroppen som en helhet på lignende måter. Nummer én effekt av en liten tarm lidelse er en nedsatt evne til å absorbere næringsstoffer fra maten, som fører til underernæring, vekttap, tretthet og konsentrasjonsproblemer. Små tarm lidelser vanligvis forårsake diaré, som også kan føre til dehydrering.

Betraktninger

Mens noen små tarm lidelser, for eksempel smittsomme sykdommer, er vanligvis ikke livstruende, mange typer er alvorlige forhold som kan føre til langvarige skader i tarmvevet hvis venstre ubehandlet. Inflammatoriske og autoimmune sykdommer spesielt kan forårsake skade som tar kroppen i flere måneder til flere år å fullt reparere. Det har vært noen indikasjon på at langsiktig skade på tynntarmen fra noen av disse lidelsene kan sette en person på økt for tarmkreft og andre alvorlige forhold.

Advarsel

Hvis du oppdager blod i avføringen, har kronisk diaré i mer enn fire dager, erfaring magesmerter, feber, eller hurtig vekttap, må du kontakte legen din for å diagnostisere symptomene dine. Disse symptomene kan være tegn på en alvorlig liten tarm lidelse som krever umiddelbar oppmerksomhet. Ikke prøv å medisinere seg selv med over-the-counter produkter, for eksempel fiber, anti-diarrheals, eller smertestillende medikamenter. De kan forverre eller forverre tilstanden din.