Digidexo.com

Hvordan Gjær reprodusere?

Hva er gjær?

Gjær er en type encellede sopp som kan ha mange bruksområder. Vanligst, arten Saccharomyces cerevisiae blir brukt av mennesker i bakervarer (å stige brød), og at andre funksjoner slik som å brygge øl. Gjær kan reprodusere både seksuelt og vegetativt, mens de fleste andre organismer er begrenset til den ene eller den annen form for reproduksjon.

Haploide og diploide celler

For å forstå enten type reproduksjon i gjær, må du også forstå at gjær finnes med både haploide og diploide celler. Haploide celler har bare ett sett med kromosomer, mens diploide celler har et sett med kromosomer fra hver av foreldrene celle. For eksempel, mennesker er alltid diploid - har 46 kromosomer, med 23 som kommer fra hver av foreldrene, som deretter ender opp i par. Men menneskelige kjønnsceller, sperm og egg, er haploid med bare ett sett kromosomer hver som deretter kombinere når sæden befrukter egget. Men gjærceller kan være enten; haploide og diploide celler kan sameksistere. Haploide celler kommer i to "kjønn" også, i likhet med mennesker, mens diploide celler ikke har et kjønn.

Aseksuell reproduksjon i gjær

Aseksuell form for reproduksjon i gjær kalles fisjon, eller noen ganger "spirende". Spirende er akkurat hva det høres ut som. Den overordnede cellen begynner å dele for å danne en ny celle, som er den "datter" cellen, ved å dele dens kjerne og kopiere innholdet, således migrere den nye kjerne inn i dattercelle. Prosessen er i utgangspunktet standard mitose (celledeling). Den nyopprettede celle er en eksakt kopi av den overordnede cellen; Det kan enten være diploid eller haploid.

Seksuell reproduksjon i gjær

Bare haploide gjærceller er i stand til å utføre seksuelle reproduksjon. Når de gjør det, de haploide cellene er vanligvis ikke det samme kjønn. Før sammenføyning med motsatt type haploid gjærcelle, undergår hver celle en prosess som kalles shmooing hvor det blir lengre og tynnere som forberedelse for sammenføyning. De shmooing cellene deretter fusjonere og bli med sine atomkjerner sammen for å skape en diploid. Den nye diploid begynner deretter å knopp og danne en koloni av diploide gjærceller.

Seksuell reproduksjon fortsetter med diploid celle tilbake til en haploid tilstand når miljøforholdene blir fiendtlig. Celler som allerede eksisterer som haploids tendens til å dø av når miljøforholdene er ugunstige, men diploide celler gjennomgå meiose og deretter dele inn i fire datter haploide sporer i dårlige miljøforhold. Sporer er inerte celler som er i stand til å tolerere ugunstige forhold mye bedre enn aktive celler. Når de miljømessige forholdene blir gunstige igjen, sporene begynner å gjenoppta normale livssyklus aktiviteter, enten å fortsette å eksistere som haploids eller bli med andre haploids å skape nye diploide kolonier.

Miljømessige forhold for gjær Reproduksjon

For at gjær å eksistere og reprodusere utsiden av sporetilstand, cellene generelt krever en lunken, fuktig miljø med noen adgang til sukker. Gjær reproduksjon i brøddeig er det som forårsaker brødet til å stige, og cellene blir deretter drept når deigen er bakt.