Digidexo.com

Hva er triptan?

Triptaner er en gruppe legemidler som brukes til å behandle akutte migreneanfall. Kollektivt, triptaner er selektive serotonin reseptor agonister, noe som betyr at de stimulerer produksjonen av serotonin, et signalstoff som reduserer betennelse og constricts blodkar. Disse handlingene stoppe migrene prosessen og avslutte intense smerter, kvalme og følsomhet forårsaket av migrene.

Hva er migrene

For å forstå hvordan triptaner lindre migrene, er det nødvendig å forstå migrene prosessen. Migrene begynne når en utløser hendelse - som for eksempel mangel på søvn, visse matvarer, allergi, hormonsvingninger eller værforandringer - gjør at blodkarene i hjernen til å constrict. Dette vasokonstriksjon fører til at aura som vanligvis står foran en migrene hos noen mennesker. Auraen består av blinkende lys eller flekker foran øynene, prikking i hender eller ansikt eller en kobberrøde smak. De trange blodkar deretter utvider (vasodilatasjon) og trykk mot trigeminal nerve, forårsaker intens, bankende smerte som karakteriserer en migrene. Uten behandling, migrene vanligvis vare fra tre timer til tre eller fire dager.

Hvordan Triptaner Work

Triptaner er ment for akutt migrenebehandling, noe som betyr at de er mest effektive når de tas tidlig i et migreneanfall. Triptaner, også kalt 5HT1-agonister, stimulere produksjonen av serotonin og blokkere den frigjøring av andre neurotransmittere, som spiller en rolle i overføring av smerte. Triptaner er vasoconstrictors, forårsaker de utvidede blodårer for å gå tilbake til sin normale diameter og lindre presset på nabo nerver.

Fordeler med Triptaner

Triptaner stoppe migrene prosessen, hindrer migrene fra å bli dårligere og forkorte varigheten av angrepet. Triptaner er ikke smertestillende; de er ineffektive på ikke-migrene hodepine. Triptaner er effektive fordi de avbryter migrene prosessen og lindre ikke bare smerten, men også de ledsagende symptomer på kvalme, oppkast og følsomhet for lys og lyd. Smertestillende midler som ibuprofen, acetaminofen, aspirin og Naprosyn er mindre effektive mot migrene. Selv om de midlertidig lindre smerte, kan en enkelt migreneanfall vare opp til fire dager så de migrene symptomer tilbake når den analgetiske slites av.

Bivirkninger

Syv triptaner er tilgjengelig i USA: sumatriptan (Imitrex), zolmitriptan (Zomig), naratriptan (Amerge), rizatriptan (Maxalt), Frovatriptan (Frova), eletriptan (Relpax), og almotriptan (Axert). Selv om alle har en lignende mekanisme, binder hver triptan til en annen kombinasjon av serotonin-reseptorer, noe som resulterer i forskjeller i effekt, utbruddet av lettelse og bivirkninger. Noen bivirkninger, men er felles for alle triptaner. Fordi triptaner er vasoconstrictors, kan de øke blodtrykket. Pasienter med hjertesykdom bør unngå triptaner, og triptaner bør brukes med forsiktighet hos personer som har en familiehistorie med hjertesykdom eller som har andre risikofaktorer for hjertesykdom. Andre bivirkninger som er felles for alle triptaner er svimmelhet, tretthet, tørr munn og hud kribling. Triptaner kan også være forbundet med brystsmerter eller tetthet eller bankende hjerte.

Ulempene med Triptaner

Triptaner effektivt lindre migrene smerte og tilhørende symptomer, men de er dyre og kun tilgjengelig på resept. Men patenter begynner å utløpe og billigere generiske versjoner blir tilgjengelig. Triptaner er ikke ment å bli brukt for migrene forebygging; det vil si før en migrene starter. For pasienter som har hyppige migrene (mer enn tre per måned), lav dose antidepressiva eller antiseizure medisiner kan brukes daglig for migrene forebygging.