Digidexo.com

Hva er atlantoaksiale subluksasjon?

Hva er atlantoaksiale subluksasjon?


Atlantoaksiale subluxation (eller atlantoaxial ustabilitet) er en tilstand der ryggvirvlene av cervicalcolumna er forskjøvet, vanligvis som et resultat av traumer. Tilstanden kan variere fra ganske mild til alvorlig. I det sistnevnte tilfelle kan den løsnede ryggraden komprimere ryggmargen, som fører til irreversibel nevrologisk skade.

Årsaker

Atlantoaksiale subluxation har flere årsaker. Oftest er tilstanden forårsaket av store nakke traumer som følge av en skade eller ulykke. Voksne som lider av revmatoid artritt kan også oppleve atlantoaxial subluxation. Andre årsaker kan være alvorlige luftveissykdommer som lungebetennelse, ryggkirurgi og medfødt (tilstede ved fødselen) betingelser rende dårlig muskel eller bindevev tone, som sett i Down syndrom.

Symptomer

Ulike symptomer kan ledsage atlantoaxial subluxation. Halsen kan ha en vridd utseende, selv om denne egenskap ikke er til stede i alle lider. Hyppig hodepine eller smerter i nakkesøylen er andre mulige symptomer. Blant mildere tilfeller kan symptomene være manglende eller vanskelig å skjelne, noe som gjør det mulig for noen lider å være uvitende om deres tilstand.

Diagnose

En rekke skanninger blir ofte brukt til diagnose mistenkt atlantoaxial subluksasjon, inkludert røntgenbilder, computertomografi (CT) skanner og magnetic resonance imaging (MRI). Ved diagnose, vil legen finne det beste løpet av behandling for sin pasient.

Milde Cases

Hvis tilstanden ikke er alvorlig, vil det viktigste målet med behandlingen er å gi hals stabilitet til den lidende. Dette kan oppnås ved å bruke enten en myk eller hard cervical krave (hals bånd). Denne ortopedisk del av utstyret støtter cervical delen av ryggmargen, og hindrer den fra ytterligere skade.

Alvorlige tilfeller

I mer alvorlige tilfeller, er sykehusinnleggelse kombinert med forbedrede stabiliserende teknikker ofte nødvendig. Kirurgi er den mest aggressive skritt mot å behandle atlantoaxial subluxation. Spinal fusjon (når to eller flere ryggvirvler er smeltet sammen) kan gi større stabilitet, men ofte på bekostning til omfanget av bevegelse. Mer enn en kirurgisk prosedyre kan være nødvendig å behandle tilstanden.

Prognose

De som lider av mild atlantoaxial subluxation kan fullt igjen hvis tilstanden er diagnostisert tidlig og effektivt håndtert. Hvis atlantoaxial subluxation har ført til spinal kompresjon, er prognosen dårligere. Skade på ryggmargen er kanskje ikke fikses, men i enkelte tilfeller nevrokirurger er i stand til å gjenopprette full eller delvis funksjon. Hvis ryggmargen ikke kan repareres, permanent nevrologisk skade, eller til og med død, kan forekomme.