Digidexo.com

Litiumkarbonat Behandling for Toxic Metabolsk Encefalopati

Metabolsk encefalopati er hjerneskade på grunn av mangel på glukose, oksygen eller andre metabolske agent, eller organdysfunksjon fordi leveren ikke kan fjerne giftstoffer fra blodet. Det kan forekomme under en akutt sykdom eller andre systemiske sykdommer, slik som cirrhose, hepatitt, diabetes eller hjertesvikt eller nyresvikt. Det kan også oppstå på grunn av en giftig overdose (forgiftning).

Symptomer

Viktige symptomer som forvirring, desorientering, apati og selv koma, noe som kan være kontinuerlig eller intermitterende. Giftig metabolsk encefalopati er en spesiell bekymring blant eldre, hvis symptomene kan bli feildiagnostisert som demens, og de blir behandlet med visse typer medisiner.

Diagnose

Forutsetningen er at den kjente medisinske tilstand er årsaken, men legene kan finne tegn på metabolsk encefalopati gjennom blodprøver eller en elektroencefalogram (EEG), en ikke-invasiv test som måler hjernebølger.

Behandlinger

Behandlinger kan omfatte sykehusinnleggelse og legevakt, der legene og sykehus ansatte behandler årsakene i et forsøk på å fjerne eller nøytralisere giftstoffer som har bygget opp i blodet. Et stoff som heter laktulose kan minske absorpsjon av ammoniakk. En lav-protein diett er vanligvis foreskrevet for å bidra til å redusere blodkonsentrasjonen av ammoniakk. Andre endringer i kostholdet, for eksempel å redusere salt og vanninntak, kan være nødvendig. I tilfeller av metabolsk encefalopati grunn av organsvikt, kan transplantasjon være et alternativ.

Toksiske reaksjoner

Reseptbelagte legemidler, som for eksempel psykiske medisiner, kan føre til toksisk encefalopati. Stoffer som litiumkarbonat og haloperidol kan indusere toksisk encefalopati, så hvis det oppstår symptomer er det viktig å la legen få vite om medisiner du tar.

Potensielt dødelig

Giftig metabolsk encefalopati er vanskelig å diagnostisere, og kan være dødelig. Hvis en kjær utvikler symptomer, er det viktig å se en lege for å b diagnostisert raskt. Litiumkarbonat er ikke en behandling for giftig metabolsk encefalopati --- men det er en potensiell årsak.