Digidexo.com

Plantesteroler vs Omega-3

Plantesteroler og omega-3 fettsyrer har begge fått mye oppmerksomhet de siste årene for sine helsebringende egenskaper. Plantesteroler er forbindelser som kan bidra til å redusere høyt kolesterol nivåer, mens omega-3 fettsyrer kan også lavere kolesterol, samt gi et vell av andre fordeler. Begge kan bli funnet i en rekke matvarekilder eller tatt i tillegg form, og de er en del av en hvilken som helst anbefalte diett.

Plantesteroler

Plantesteroler er forbindelser som forekommer naturlig i planter og i små mengder i vegetabilske oljer som maisolje og soyabønneolje. De spiller en strukturell rolle i cellemembranen på en plante, og når det konsumeres av mennesker, kan hjelpe til å kontrollere kolesterolnivåer. Plantesteroler finnes i små mengder i frukt, grønnsaker, nøtter, frø, korn og andre vegetabilske produkter. Enkelte merker o margarin, smør, brød, granola barer, lettmelk og fettfattig yoghurt er også beriket med plantesteroler for å senke mengder mettet fett og kolesterol i disse produktene og for å forbedre sine generelle helsemessige fordeler.

Omega-3 fettsyrer

Omega-3 fettsyrer er fettsyrer som er essensielle for menneskers helse, men kan ikke være produsert av menneskekroppen. Som et resultat må de bli konsumert fra næringskilder. Omega-3 fettsyrer forekommer naturlig i fisk som tunfisk, kveite og laks; nøtter som pekannøtter og valnøtter; linfrø; egg fra høner matet på greener; og melk, ost og kjøtt fra gress-matet biff. Matvarer som brød, frokostblanding og soyamelk er ofte forsterket med omega-3 fettsyrer for å øke deres helse verdi.

Fordeler

Planter steroler og omega-3 fettsyrer både ha helsemessige fordeler, selv om Omegas-3s har et bredere utvalg av fordeler enn plantesteroler, og av de to, omega-3 fettsyrer er det bare nødvendig del av en menneskelig kosthold.

Plant sterols bidra til å hindre at kolesterol fra å absorberes av blodstrømmen, slik at de er nyttige i utjevning og til og med redusere den totale kolesterolnivåer, og mest spesielt nivåene av LDL, eller dårlig, kolesterol. De kan også redusere risikoen for hjertesykdom og kan også redusere risikoen for visse typer kreft.

Omega-3 fettsyrer lavere LDL kolesterol nivåer også, og de også øke nivåene av HDL, eller gode, kolesterol. De lavere høyt blodtrykk, redusere risikoen for hjerteinfarkt og slag, og kan være nyttig i å redusere noen av effektene av diabetes. For de med leddgikt, kan omega-3 fettsyrer kan hjelpe til å redusere inflammasjon, og dermed redusere leddsmerter og stivhet. De er fordelaktig for pasienter med osteoporose, inflammatoriske tarm-lidelser og astma, og de kan redusere risikoen for bryst, colon og prostata cancer.

Anbefalte kosten Beløp

For de med høyt kolesterol, National Cholesterol Education Program anbefaler forbruker 2 g plantesteroler hver dag. For alle andre, er mengden av plantesteroler fortært på et normalt kosthold som inkluderer frukt, grønnsaker og nøtter tilstrekkelig.

The American Heart Association, i mellomtiden, anbefaler at den gjennomsnittlige frisk person spiser fisk minst to ganger hver uke for å oppnå gunstige nivåer av omega-3 fettsyrer. Personer med hjertesykdom, bør imidlertid forbruke ca 1 g omega-3 fettsyrer hver dag. Dette kan oppnås gjennom bruk av fiskeolje kosttilskudd.

Risiko

Plantesteroler kan forårsake Aortastenose, som er akkumulering av kolesterol i mellom den venstre ventrikkel og aorta av hjertet. Dette legger press på hjertet og hindrer strømmen av blod til og rundt den.

Omega-3 fettsyrer, spesielt når det tas i supplement form, har potensial til å samhandle med visse medisiner, og de kan øke risikoen for hemoragisk slag når konsumert i store mengder.

Hvis du bestemmer deg for å innlemme enten i kostholdet ditt på en betydelig måte, eller via kosttilskudd, sørg for å konsultere med legen din først.