Digidexo.com

Hva er kjønnsvorter hos kvinner?

Ifølge Mayo Clinic, genital warts er en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjoner. Genital warts kan også bli referert til som veneriske vorter eller condylomata acuminata, og, hos kvinner, kan bli funnet på vulva, vaginal veggene, området mellom kjønnsorganene og anus, og livmorhalsen.

Symptomer

Genital warts ikke alltid har symptomer; noen kan være så små at de ikke kan ses med det blotte øye. Symptomer kan inkludere små hevelser i underlivet, vorter som er tett sammen og danner en blomkål form, genital kløe eller ubehag, eller blødning under samleie.

Årsak

Humant papillomavirus er viruset som forårsaker genital warts. Det er hundrevis eller stammer av HPV, men kjønnsvorter forårsaket bare av noen få typer, ifølge Mayo Clinic. Viruset spres gjennom seksuell kontakt med en smittet person.

Identifikasjon

Å diagnostisere genital warts i kvinner, kan celleprøver gjøres for å se etter eventuelle endringer forårsaket av HPV-infeksjon. Eller, legen kan bruke en løsning til kjønnsorganene som bleker vorter, og se på dem tettere med en colposcope, som er en type mikroskop.

Betraktninger

HPV er også assosiert med livmorhalskreft, slik kvinner med genital warts kan trenge hyppigere celleprøver, ifølge Mayo Clinic. I tillegg kan kjønnsvorter under graviditet gjør vannlating vanskelig eller innvirkning på skjedeveggen fleksibilitet for fødsel.

Behandling

The Mayo Clinic anslår at genital warts forsvinne uten behandling i opptil 30 prosent av berørte enkeltpersoner. Dersom behandlingen er nødvendig, kan aktuelle medikamenter kan brukes, så vel som kirurgi for å fjerne vorter.