Digidexo.com

Hvordan forberede for en PSA-test

Menn over 50 opplever hyppige, smertefull vannlating og rygg eller bekkensmerter kan ha prostata kreft. For å teste for dette, en lege bestiller en PSA (prostata spesifikt antigen) test ved å ta en blodprøve. Forhøyede resultatene fra testen kunne foreslå behov for oppfølgende tester for å stille diagnosen prostatakreft. Siden noen livsstilsfaktorer kan øke PSA nivåer, viser en falsk høyde, menn har testen trenger for å forberede sin PSA-test.

Bruksanvisning

•  Gi legen din en kopi av både din medisinske historie og alle medisiner du er i dag. Følg hans retninger angående om å slutte å ta noen medisiner før testen. Noen cytostatika resultere i lavere PSA testresultater enn de som faktisk er i kroppen.

Unngå fysiske aktiviteter som gjelder unaturlig press på kjønnsorganene. Stopp aktiviteter som sykling og ridning i tre dager før PSA-test. Press på prostata kan feilaktig øke PSA testresultatene.

•  Ikke ha sex i minst 24 timer før testen. PSA testresultater etter at en mann får utløsning ikke nøyaktig gjenspeiler PSA nivåer i blodet.

Be legen om å planlegge PSA-test før en digital endetarms eksamen (DRE), som kan endre resultatet av en PSA-test. En DRE, men kan diagnostisere prostatakreft.