Digidexo.com

Retningslinjer for celleprøver

En celleprøve er en prosedyre som livmorhalsen blir kontrollert for abnormaliteter forårsaket av infeksjon eller seksuelt overførbare sykdommer, og en prøve av celler er tatt og testet for å minimalisere risikoen for livmorkreft utvikle seg fra en ubehandlet tilstand.

Når skal begynne å få celleprøver

En kvinne bør begynne å få celleprøver så snart hun er seksuelt aktiv. Men retningslinjene varierer på riktig alder for kvinner som ikke er seksuelt aktiv for å begynne å få celleprøver. The Family Doctor hjemmeside anbefaler at kvinner har sin første celleprøve i en alder av 18. The American College of Fødselsleger og Gynekologer suggess at en kvinne kan vente til hun er 21 år.

Frekvensen av celleprøver

Etter den første celleprøve, medisinske eksperter fra The American College of Gynekologer og Fødselsleger, samt eksperter fra The Family Doctor hjemmeside, er enige om at celleprøver bør fortsette på årlig basis. Men etter tre år med normale resultater, antyder The Family Doctor at frekvensen kan reduseres til hvert tredje år. Men American College of Gynekologer og Fødselsleger tyder på at årlige celleprøver fortsette inntil 30 år, noe som medførte at frekvensen kan reduseres til hvert 3. år.

Eldre kvinner og celleprøver

The American College of Fødselsleger og Gynekologer tyder på at kvinner over 65 kan være i stand til å ha celleprøver sjeldnere eller slutte å ha dem hvis de har en historie med normale celleprøver og ikke har noen andre risikofaktorer.

Reading Pap Test Results

Pap testresultater er gitt ved et laboratorium som evaluerer vevsprøve ved hjelp av et standard system. Systemet, kalt Bethesda System, har fire kategorier. Først, kan resultatene være normal og regelmessig av Pap tester er hensiktsmessig. Den andre kategorien kalles ASC. Dette indikerer at det er noen atypiske plateepitel celler, men årsaken kan ikke bestemmes. Den tredje kategorien er klassifisert som enten HSIL eller LSIL og refererer til prøver som inneholdt enten høy klasse (H) eller lav karakter (L) intraepthithelial lesjoner. Endelig er den fjerde kategori identifisert som atypiske kjertelceller eller livmorhalskreft.

Dealing med unormal celleprøver

Kvinner med ASC kan få beskjed om å gå tilbake i 4 til 6 måneder for en oppfølging celleprøve. I noen tilfeller kan en HPV-testen gitt for å se etter høyrisiko HPV-stammer som kan føre til cervikal kreft. Hvis en HPV-test er bestilt og kommer tilbake positivt, er en kolposkopi vanligvis utføres. For pasienter med LSIL, oppfølging eller en kolposkopi kan være hensiktsmessig. For pasienter med HSIL, er en kolposkopi nesten alltid anbefalt. Hvis en lege identifiserer forandringer ved et colposcopy, blir de unormale celler fjernes enten ved frysing (cyrosurgery) eller ved å forbrennes med en laser. Hvis livmorhalskreft er identifisert, er henvisning til en onkolog hensiktsmessig.