Digidexo.com

Beskrivelse av en Cluster Hodepine

Som alle som har lidd man vet, kan en klynge hodepine være svært ødeleggende. De hodepine forekommer i "klynger", som betyr at du opplever flere hodepine over en kort periode. Det er en periode av remisjon før neste bølge av smerte oppstår. En rekke medikamenter kan bli brukt for å gå i stykker, eller avbryte, cluster hodepine. Forebyggende medisiner kan også brukes til å redusere hyppigheten av disse hodepine.

Symptomer

Cluster hodepine inneha flere veldefinerte symptomer. Som migrene, de vanligvis forekommer på den ene siden av hodet. Smerten beskrives som skarp, brennende og jevn, og vanligvis skjer rundt og i øyet på den berørte side av hodet. Smerten kan også spre seg til nesen, tempel, panne, kinn eller øvre tannkjøtt.

I løpet av en serie av klyngehodepine angrep, vil smerten holde seg på samme side av hodet. Men neste gang det er en flareup smertene kan være på den motsatte side av hodet. De er sjelden, forekommer sjeldnere enn migrene, og påvirke flere menn enn kvinner.

Ifølge en 2008 artikkel i "Orphanet Journal of sjeldne sykdommer," opp til 14 prosent av personer med cluster hodepine rapporten "aura" symptomer, der visse følelser eller opplevelser oppleves før angrepet begynner. Opptil 20 prosent av personer med kronisk cluster hodepine rapportere disse symptomene.

Andre kjennetegn ved en klynge hodepine inkluderer hovne eller hengende øyelokk, tårer rennende fra de berørte øyet, en tett eller rennende nesebor på den berørte side, flushing og overdreven svetting.

Time Frame

Smerten fra hvert angrep kan vare mellom 15 til 180 minutter, med den mest intense smerter som varer fra 30 og 120 minutter. En person kan oppleve 07:59 hodepine per dag under en serie av hodepine.

Ett tegn på at en person lider av cluster hodepine er hvis hodepinen starter under søvn. Cluster hodepine starter ofte to til tre timer etter å ha falt i søvn eller tidlig om morgenen, forårsaker dem til å bli kalt "vekkerklokke hodepine."

Typer

Rundt 80 prosent av pasienter diagnostisert med cluster hodepine er sagt å ha "episodisk cluster hodepine." Dette betyr at bare en eller to angrep skje et år. De resterende 20 prosent av pasientene opplever kronisk cluster hodepine. I disse tilfellene, angrep forekommer hele året, uten mer enn en måned mellom angrepene.

Behandling

Flere alternativer finnes for å behandle klynge hodepine. Kortikosteroider kan være foreskrevet for å redusere hevelse. Antiepileptika har vist seg effektiv i behandling av cluster hodepine. Verapamil, et medikament som brukes for behandling av høyt blodtrykk, har også vist seg å bidra til å behandle klynge hodepine. Triptaner og ergotamines, som vanligvis brukes til å behandle migrene, kan også være foreskrevet for cluster hodepine. Intranasal lidokain og intranasal capsaicin kan også hjelpe behandle klynge hodepine. Endelig har oksygenbehandling også vist seg å avbryte klasehodepineanfall.

Forebygging

Mange av de behandlingsalternativene kan også brukes som forebyggende tiltak for personer med kronisk cluster hodepine. Særlig antiepileptika, stemningsstabiliserende og verapamil er brukt for å forhindre ulike hodepinetyper, inkludert cluster hodepine. I ekstreme tilfeller kan kirurgi utføres som ødelegger nervene involvert i cluster hodepine angrep.