Digidexo.com

Forskjellen mellom en PICC linje & Other CVADs



Pasienter med behov for langvarige eller spesialiserte intravenøs behandling kan få en sentral venetilgang enhet eller CVAD satt inn for å motta disse medikamentene. En periferisk sentralt innsatt kateter eller PISK linje, er en av fire typer CVAD aksesslinjer. Disse enhetene har en ende plassert utenfor kroppen med en hub for å få kontakt med medisinering slangen. Den andre ende av slangen ligger innenfor subclavian, lår- eller vena jugularis.

PICC linje

En PISK linje er satt inn i den øvre arm. Spesialtrente sykepleiere, lege assistenter eller radiologer bruker en ultralyd maskin for å finne en stor vene i overarmen. Den PICC linje blir deretter satt inn, og en kiste X-ray innhentet for å bekrefte riktig plassering i superior vena cava. En steril bandasje går over huden på innstikkstedet for å hindre smitte. Når dette er bekreftet, kan sykepleiere bruker PICC linje for å gi intravenøse medisiner, og å trekke blod for laboratorietester.

Tunell og Non tunnel CVADs

Leger eller kirurger insert tunnel og ikke tunnel CVADs. En ikke tunnel CVAD går inn i store blodårer i halsen, brystveggen eller lyske. Spissen ligger i venen, og lumen ut huden nær tilgang til området. Tunell CVADs er satt inn gjennom brystveggen. Når spissen er i venen, leger bruker et spesielt instrument for å lage en tunnel under huden på brystet. Deretter blir slangen tres gjennom dette området og en sutur holder den på plass.

Subkutan Port

Dette er en spesiell type CVAD som er satt inn når tilgang er nødvendig i mange måneder eller år. Hele enheten forblir under huden på brystet. Spissen ligger i det subklavikulær venen, og den motsatte enden er et lite reservoar. En spesiell nål punkterer huden over reservoaret for å få tilgang.

Risiko og fordeler

Skader fra selve prosedyren for å ha en CVAD plassert kan føre til en lunge å kollapse, pneumothorax, eller blødning inn i brystet, hemothorax. Infeksjon på innstikkstedet, bakterier i blodet og blodpropper i venen med PICC linje er noen vanlige komplikasjoner. Pneumothorax eller hemothorax er medisinsk nødhjelp og trenger umiddelbar behandling. Symptomene utvikler umiddelbart etter plassering og medisinsk faglig utfører prosedyren er opplært til å håndtere disse nødhjelp. CVADs tilby fordeler for folk som får langsiktig medisinering terapi. De trenger ikke gjentatte IV tilgang innsettinger. CVAD linjer er lett å vedlikeholde hjemme, og kan lett skjules under en skjorte.