Digidexo.com

Lungekreft Stråling bivirkninger

Ifølge American Cancer Society, er lungekreft den nest mest utbredte typen av kreft hos menn og kvinner, men det dreper langt flere mennesker hvert år enn noen annen form for kreft. Stråling, noe som ødelegger kreftceller, så vel som friske celler i nærområdet, som vanligvis gjøres i noen få minutter hver dag over en periode på flere uker. Det er mange mulige bivirkninger av denne behandlingen.

Fatigue

En person som gjennomgår strålebehandling kan ha svært lite energi. Trøtthet, som setter inn etter tre eller fire ukers behandling klimaks på slutten av serien, og etter hvert flater ut. Det kan ta en måned før energinivået er tilbake til det normale. Fatigue er en irriterende bivirkning av stråling, og i ekstreme tilfeller kan det være ødeleggende. Noen under behandling kan være nødvendig å avpasse sine aktiviteter og ta ettermiddag naps.

Skin Misfarging

Kort tid etter start strålebehandling, kan en pasient legge merke til at den behandlede huden er rød. Rødhet intensiverer inntil behandlingen serien er ferdig, og i løpet av de neste ukene den røde fargetone blir brune, og huden blir tørr. Pasienten bør bruke mild såpe og varmt vann for å vaske den berørte huden. Kremer med aloe vera og kortisonkrem anbefales for tørr hud og kløe, henholdsvis.

Hoste og problemer med å svelge

Fordi lungene er i nærheten av spiserøret, kan en pasient som gjennomgår strålebehandling har en og annen tørr hoste eller vanskeligheter med å svelge. Han kan stadig føler som om noe sitter fast i halsen, så spiser blir ubehagelig. Han kan spise mindre og mindre, og lenge før han begynner å gå ned i vekt. Kosttilskudd (Boost eller Sørg) kan være nødvendig for å sikre tilstrekkelig kaloriinntak.

Lave blodverdier

Blodverdiene falle under strålebehandling, men nedgangen er mye mer drastisk når behandlingen er i forbindelse med kjemoterapi. Lave blodverdier bety at antallet hvite blodceller (bekjemper infeksjon), røde blodceller (frakte oksygen til vevene) og blodplater (bistå med propper) er mindre enn ideell. Derfor kan den personen som gjennomgår strålebehandling være utsatt for forkjølelse og andre infeksjoner. Han kan også føle seg sliten og lett får blåmerker, selv i fravær av stump traume.

Strålingspneumonitt

Strålebehandling ødelegger friske lungeceller i prosessen med å fjerne maligne tumorceller. To uker til ni måneder etter behandling, stråling pneumonitt (betennelse i lungene) kan stille i. En person kan ha kortpustethet, hoste og feber. Han kan også være ute av stand til å ta dype åndedrag. Strålingspneumonitt er vanligvis løses med steroider. Hvis tilstanden forblir ubehandlet, kan det føre til fibrose (arrdannelse) av lungene, noe som resulterer i permanent skade.