Digidexo.com

Dyrt urter og krydder

Dyrt urter og krydder


Krydder og urter, aromatiske og stikkende elementer som benyttes til smaken mat, har vært på crux av mange kriger, koloniale undersøkelser, dynastier og kulturer. I 300 f.Kr., romerne tok kontroll over krydderhandelen fra araberne. Fra 1200 til 1500 CE, europeere begynte å utforske ruter til India for å få kontroll over den lukrative krydderhandelen, og fra det 15. til 17. århundre, fiendtligheter over hvem som kontrollerte handelen endte opp i en full-fledged Spice krigen mellom portugisisk, nederlandsk og engelsk. Kontroll av næringsfremmende produkter som safran og kardemomme har spilt en stor rolle i menneskets historie, som fortsatt gjenspeiles i den høye kostnaden av visse urter og krydder.

Kardemomme

Kardemomme er en av de mest kostbare krydder på grunn av sin arbeidskrevende høsteprosessen. Kardemomme kommer vanligvis fra India eller Guatemala, og er hentet fra blomster av høye planter som blomstrer for åtte til ni måneder hvert år. Pod som inneholder kardemomme frø må plukkes når tre fjerdedeler moden. Halvparten av verdens kardemomme er fortært av de østeuropeiske og skandinaviske kulturer sammen.

Cordyceps

Cordyceps, en sjelden urt som finnes i asiatiske kulturer, har vært brukt i åndelige og kulinariske praksis for tusenvis av år. I tradisjonell kinesisk medisin er urten antas å gjenopprette energi, balanse, mental helse og styrke, samt øke seksuell funksjon. Den gang vokste bare i avsidesliggende deler av Kina og andre østlige land, så det var veldig dyrt å skaffe. Per april 2011, men har folk oppdaget hvordan å vokse Cordyceps på andre områder, noe som gjør det litt billigere.

Vanilla

Vanilje, den nest dyreste krydderet i verden, kommer fra vanilje bønner, som tar opp til ni måneder å vokse. Disse bønner må plukkes en etter en, noe som er en svært arbeidskrevende prosess. Plukke bønner for tidlig kan ødelegge smaken og plukke dem for sent kan gjøre dem sprekke, som spoils roasting prosessen. Etter at bønnene blir plukket, må disse gjennomgå en lang prosess for herding, tørking, røsting, rengjøring og svetting, som er prosessen med oppvarming og risting bønnene for å tillate ekstraksjon av vanilje saft.

Saffron

Safran er verdens dyreste krydder. Den vokser fra gul-oransje stigma finnes i en liten lilla krokus. Arr er de små, røde fibre og hver blomst inneholder bare tre. En unse av safran tilsvarer ca 14.000 safran. Disse må håndplukket og krydderet er solgt som tråder eller i pulverisert form.