Digidexo.com

Felles Stoffskiftesykdommer

Skjoldbruskkjertelen, som ligger ved foten av halsen like over kragebein, er ansvarlig for håndtering av mange operative funksjoner i kroppen. Gjennom produksjon av T3 og T4 hormoner, regulerer skjoldbruskkjertelen produksjon og sekresjon priser av alle hormoner i kroppen. Det har også ansvar for produksjon av proteiner i hele kroppen, og styrer metabolisme, eller hastigheten som kroppen brenner energi. Det er mange sykdommer som kan plage denne viktige kjertel, forårsaker en rekke effekter på tvers av mange kroppslige systemer.

Hypertyreose

Hypertyreose er en skjoldbrusk sykdom som oppstår når skjoldbruskkjertelen blir overaktiv. Den overproduksjon av T3 og T4 hormoner fører til en økning i metabolisme, så vel som vekttap, søvnløshet og hyperaktiv nedbrytning. Følelsesmessig, hypertyreose forårsaker hyperaktive symptomer som ligner på mani, for eksempel racing tanker, kreative fly og irritabilitet. Kvinner opplever hypertyreose kan oppleve en lyn eller opphør av menstruasjon. Sykdommen kan behandles med hormondempende midler, eller i ekstreme tilfeller, stråling eller kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen.

Hypotyreose

En av de vanligste skjoldbrusk sykdommer er hypotyreose, også kjent som underactive skjoldbruskkjertelen. Preget av en nedgang i T3 og T4 produksjon, denne tilstanden gir nedsatt stoffskifte og svak hormonproduksjon på tvers av kroppslige systemer. Hypotyreose kan oppstå for en rekke faktorer, inkludert genetisk predisposisjon, en stor hormonell hendelse som graviditet eller som et resultat av behandling for en overaktiv skjoldbruskkjertel. Symptomer inkluderer vektøkning, intoleranse for kulde, depresjon, redusert fordøyelses regularitet, tunge menstrual flow og økt behov for søvn. Hypotyreose kan behandles med syntetisk skjoldbruskkjertel hormon medisiner som Armor Thyroid eller Levoxyl.

Post-partum tyreoiditt

Post-partum tyreoiditt er en sykdom som rammer kvinner innen to år etter fødselen på grunn av betennelse i skjoldbruskkjertelen. Post-partum tyreoiditt er preget av en innledende periode med hypertyreose, når flere hormoner siver ut av hoven kjertel, etterfulgt av en periode med hypotyreose på grunn av mild skader forårsaket av betennelse. Avhengig av hvilken fase kvinnen er i, vil hun oppleve symptomer felles av overaktiv eller underactive skjoldbruskkjertelen. Post-partum tyreoiditt kan vare opp til to år, men vanligvis ikke resulterer i langsiktige skjoldbrusk problemer.

Thyroid Knuter

Thyroid knuter er en sykdom som fører til dannelsen av cyster på skjoldbruskkjertelen. Knuter er fylt med væske, og vil danne en merkbar kul på toppen av kjertelen som kan vokse til å bli merkbar på halsen. Denne tilstanden er svært vanlig og sjelden gir symptomer. Imidlertid, hvis de knuter er stort nok, kan de bli smertefull og resulterer i vanskeligheter med å svelge. I slike tilfeller kan de fjernes kirurgisk.

Thyroid Cancer

Den største bekymringen med knuter er at de kan føre til skjoldbruskkjertelkreft. Selv om de fleste knuter er godartet, noen slår cancerøs og nødvendiggjøre fjerning av hele kjertel. Den eksakte årsaken til skjoldbruskkjertelkreft er ikke kjent, men isolerte risikofaktorer inkludert å være over 40, som har en familiehistorie med sykdommen eller en historie med strålebehandling. Når kreften er oppdaget, er det viktig å ha fjernet glanden med kirurgi, kjemoterapi eller radioaktivt jod for å forhindre det fra å spre seg.