Digidexo.com

Chemo Effekter på leveren

Chemo Effekter på leveren


Kjemoterapi er en behandling av kraftige kjemikalier som dreper både gode og dårlige celler. Pasienter som gjennomgår kjemoterapi kan oppleve bivirkninger i hele kroppen, inkludert leveren. Leversvikt eller skade er en alvorlig tilstand, så det er viktig å anerkjenne symptomer på et problem så snart som mulig. Det finnes måter å eventuelt håndtere og minimere effekten av kjemoterapi på leveren, men.

Forhold forårsaket av kjemoterapi

Kjemoterapi kan påvirke leveren på flere måter. Bilirubin, som brukes av leveren for å produsere galle, kan øke i blodet under kjemoterapi. Nivåene er normalt lav og en eventuell økning kan indikere et problem med leveren. Kjemoterapi kan også føre til en økning i leverenzymer. Disse enzymene indikerer hvor sunt leveren er, og som bilirubin, høye tall indikerer mulig leverskade. Levertoksisitet er en annen tilstand som kan være forårsaket av kjemoterapi. Det er en form for skade fra kjemikalier som påvirker leverens evne til å filtrere ut giftstoffer.

Symptomer på leverskade

Pasienter som gjennomgår kjemoterapi bør følge nøye med på eventuelle symptomer på leverskade. Disse symptomene omfatter gulsott, tretthet, magesmerter, magesyke, kraftig hevelse og utslett. Mild leverskade kan lett behandles med visse medisiner, forutsatt at pasienten er frisk nok til å tåle flere behandlinger. Imidlertid kan leverskader raskt forverres og muligens føre til døden. Av denne grunn bør alle pasienter rette sine leger umiddelbart ved det første tegn på leverskade.

Minimere Liver Damage

Ved tegn på leverskade er til stede, bør en pasient først skal varsle lege. Det er også viktig å unngå eventuelle aspirin produkter, med mindre instruert av en lege. Alkohol kan øke leverskader, så det bør også unngås. Drikke væske og opprettholde en sunn diett av ubehandlet mat vil bidra til å holde kroppen fri for unødvendige giftstoffer mens leveren er i bedring.

Lever tester

Leger kan bekrefte leverskader ved å gjennomføre ulike tester. En datastyrt tomografi (CT) Scan kan ta detaljerte bilder av leveren, slik at legene kan finne ut om det er noen dysfunksjon eller skade. ERCP (ERCP) tillater leger å vise leveren ved å sette inn et langt rør. En annen metode for å undersøke lever for skade er ved å ta en biopsi av organet, slik at vevet kan studeres.

Behandlinger

Avhengig av graden av leverskade og helsen til pasienten, kan leger være i stand til å behandle problemene med medisiner. Noen lever forhold, som for eksempel levertoksisitet, kan ikke være spesielt behandlet med et medikament. Imidlertid kan visse symptomer kan lindres. Svelling, for eksempel, kan bli behandlet med diuretika. Dessuten kan smertestillende medikamenter gis dersom en pasient opplever alvorlig ubehag. Hvis leveren har gjennomgått omfattende skader, er det kanskje ikke være i stand til å behandle visse legemidler. For at en pasient for å ha den beste prognose, er det viktig å fange ethvert leverskade i dets tidlige stadier.