Digidexo.com

Om Serotonin & Pre-Menopause

Nedgangen i mengden av hormoner som en kvinnes kropp og hjerne produserer under perimenopause, den tiden da en kvinne slutter å ha en menstruasjonssyklus, kan føre til humørsvingninger. Endringer i humør er vanlig for mange kvinner i løpet av dette livet endring. Men kanskje intense og hyppige humørskifter krever medisinsk støtte.

Humør og Serotonin

Humørsvingninger er definert som tilfeller når en kvinne føler glade og innhold så plutselig, og uten ytre årsak, føler hun trist, håpløs, irritert eller sint. Disse plutselige og intense stemningsskiftene oppstår under perimenopause fordi progesteron og østrogen hormoner er synkende i en kvinnes kropp. De to hormoner styre eller regulere serotoninnivået i hjernen. Høyere serotonin fører til lykkeligere og sunnere humør mens lavere serotoninnivået føre til depresjon, irritabilitet og tristhet. En kvinne kan oppleve humørsvingninger hvis serotoninnivået svinge.

Biologiske faktorer

Andre kjemikalier som produseres av hjernen, også kjent som nevrotransmittere, som beta-endorfin og dopamin kan også føre til humørsvingninger. En kvinne som vokste opp i en familie der en av foreldrene var deprimert kan oppleve mer intense eller hyppige humørsvingninger i løpet perimenopause. Traumer i barndommen kan også påvirke serotonin og andre signalstoff i hjernen nivåer, noe som kan utløse negative stemninger i løpet perimenopause, spesielt hvis en kvinne opplever andre store forandringer i livet som for eksempel en skilsmisse, død av en kjær, en bolig flytting, en jobb forfremmelse eller en jobb permittere.

Diett

En sunn diett lav på behandlet sukker og høy i vitaminer og helkorn kan øke serotoninnivået. Mat rik på vitamin B6 og tryptofan øker serotoninnivåene i tillegg. Inntak av fullkorn som for eksempel hvetebrød, havremel og brun ris øker mengdene av de kjemiske tryptofan i legemet, som i sin tur fører til at serotoninnivået stige langsomt.

Psykoterapi og perimenopause

Kvinner som har opplevd traumer i barndommen eller voksen alder bør rådføre seg med lege som kan anbefale en effektiv lisensiert psykolog for å hjelpe dem å lære å håndtere og redusere humørsvingninger mens de går gjennom perimenopause. Psykoterapi innebærer vanligvis 30 til 60 minutter med samtaleterapi, men kan også omfatte lys eller gruppeterapi. Avhengig av alvorlighetsgraden av de perimenopausal symptomer, kan terapeuten også foreskrive antidepressiva for å bidra til å øke serotoninnivået.

Betraktninger

Ifølge Mayo Clinic, perimenopause kan vare i 2-8 år. Ved starten av perimenopause en kvinne kanskje merke til at hennes menstruasjonssyklus blir lengre eller kortere. Tilstrekkelig hvile, et sunt kosthold, mosjon og får utendørs i tidlig morgen eller kveld for en spasertur eller joggetur kan også bidra til å regulere humøret. Øvelse øker både serotonin og dopamin nevrotransmitter nivåer. Regelmessig kraftig mosjon ikke bare forbedrer humøret, det også styrker den muskuløse, sentrale nervesystemet og hjerte-systemer.