Digidexo.com

PSA testprosedyrer

En prostata-spesifikt antigen (PSA) test er først og fremst anvendes som screening for tidlig prostatakreft før symptomer på sykdommen vises. Testen måler nivået av proteinet produsert av celler av prostatakjertelen blod. Prostatakreft er ikke den eneste tilstand som fører til PSA nivåer å være forhøyet, og forhøyede PSA nivåer alene er ikke nok grunn til å diagnostisere prostatakreft.

Hvem bør testes?

Legers anbefalinger om hvem som bør bli testet varierer, men Food and Drug Administration har godkjent bruk av testen å screene menn over 50 for prostatakreft og for å overvåke sine PSA nivåer etter behandling for prostatakreft for å sjekke for tilbakefall av kreft. Imidlertid er testen kontroversielt fordi det ennå ikke er kjent om det faktisk redder liv, eller om sin risiko oppveier fordelene. Prostatabiopsi kan produsere blødning og infeksjon, og prostata kreft behandling kan føre til komplikasjoner, inkludert inkontinens og impotens. De fordeler og risiko ved denne og andre prostatakreft tester og behandling av prostatakreft bør tas i betraktning når man beslutter å få en PSA-test.

Hvordan er testen gjort?

PSA-test er en blodprøve. En laborant eller annen medisinsk utøveren vil sette en nål i en blodåre og ta et glass med blod for testen. Dersom blodprøven viser en forhøyet PSA-nivå, vil testen trolig bli fulgt med en digital endetarms eksamen hvor legen vil sette en finger inn i endetarmen til å føle prostata for utvidelse eller klumper.

Hvordan er resultater uttrykt?

Nivået av PSA i blodet blir vanligvis rapportert som nanogram per milliliter (ng / ml), men det er ingen konsensus på normale eller unormale nivåer. Leger generelt anser 4,0 ng / ml for å være normal, men prostatakreft har blitt diagnostisert hos menn med PSA nivåer under 4,0 ng / ml, og menn med PSA nivåer over 4,0 ng / ml benchmark har blitt funnet å være kreft-fri ved nærmere testing. Videre er PSA-nivåene er kjent å øke med alderen. På grunn av disse faktorer, i et enkelt PSA-test som viser mer enn 4,0 ng / mL betyr ikke nødvendigvis at et biopsi er nødvendig. Legen kan bestemme seg for å ta en "vente og få en senere test" tilnærming.

Begrensninger av Test

Små, saktevoksende prostatakreft kanskje aldri bli livstruende, så å oppdage dem ikke nødvendigvis forlenge pasientens liv. Også, PSA tester ikke hjelpe en mann med en aggressiv tumor som allerede har spredt seg til andre deler av kroppen før de blir detektert. Mellom 65 og 75 prosent av menn med en forhøyet PSA-nivå som får en biopsi vise seg ikke å ha kreft, noe som betyr at PSA-nivå er hevet av en annen grunn, men ytterligere testing for kreft legger risiko, kostnader og angst for pasienten.

Kan Ptil Test bli bedre?

The National Cancer Institute melder at forskere studerer måter å forbedre PSA-test, i håp om å bli bedre i stand til å skille mellom hudkreft og godartede tilstander og mellom saktevoksende og aggressive kreftformer. I tillegg er forskjellige tester tilsammen blir undersøkt for deres evne til å detektere prostatakreft, enten alene eller i forbindelse med PSA-test.