Digidexo.com

Vitamin K Excess & leverproblemer

Vitamin K er et næringsstoff nødvendig for mye av kroppen din skal fungere skikkelig, inkludert blod og bein. Imidlertid kan noen typer av vitamin K forårsake skade på leveren og andre kroppssystemer. En type - syntetisk vitamin K - er utestengt av Food and Drug Administration.

Natural Vitamin K

Naturlig forekommende vitamin K har ingen sett tålelig øvre grense. I motsetning til de fleste fett-oppløselige vitaminer, er overflødig vitamin K ikke er lagret i leveren og har heller ikke vist seg å gi toksisitetssymptomer. Den er tilgjengelig i mange matvarer kilder, spesielt grønne, bladrike grønnsaker og biff innmat (lever, nyre).

Syntetisk vitamin K

Syntetisk vitamin K er produsert i laboratorier, og er ikke en ren form av vitaminet. Det fører ofte giftige symptomer i leveren og har blitt forbudt av FDA som en over-the-counter supplement.

Hva er forskjellen?

Vitamin K1, phylloquinone, er funnet i naturlig mat kilder. Vitamin K2, menaquinone, er syntetisert og absorbert av bakterier i tarmen. Dette er også en trygg, naturlig form. Syntetisk vitamin K3, også kjent som menadione, ble opprinnelig brukt til å behandle vitamin K-mangel, spesielt hos nyfødte, men har vist seg å forårsake alvorlig skade på leveren og andre systemer i kroppen.

Symptomer på toksisitet

Toksisitet forårsaket av en overdose av syntetisk vitamin K vanligvis starter med gulsott, et symptom på levercelle nekrose (celledød) og tap av leverfunksjonen. Det produserer også hemolytisk anemi, for tidlig nedbryting av blodceller, og ødeleggelse av nødvendige antioksidanter i kroppen.

Anbefalt dosering

Selv om naturlig vitamin K har aldri vist seg å produsere toksisitet, har det fortsatt en RDA (anbefalt daglig beløp). For voksne menn er det 80 mikrogram, voksne kvinner 65 mcg, barn 7 til 10 år 30 mcg og spedbarn 10 mcg. Syntetisk vitamin K, menadion, bør unngås helt.