Digidexo.com

Hook Worm Disease

Hook Worm Disease


Hookworm sykdom er forårsaket av en art av hakeorm som er innvollsparasitter, Ancylostoma Duodenale og Necator americanus. Symptomer på mild diaré og magesmerter er mest vanlig, men alvorlige komplikasjoner kan oppstå hvis den forblir ubehandlet. Mottakelige verter, som spedbarn, gravide og underernærte personer bør være mest bekymret. I 2002, anslått antall personer smittet med hakeorm var 1,3 milliarder kroner.

Beliggenhet

Begge arter av parasitten (Ancylostoma Duodenale og tilkoblingen americanus) er funnet over hele verden i varme, fuktige klima. Store utbrudd av hakeorm oppstå i områder der sanitær er dårlig og menneskelig avføring brukes til å gjødsle jorda. Hakeorm slipper egg gjennom avføring i jord, som deretter klekkes til den infeksiøs larver. I det 20. århundre, det sørøstlige USA hadde et stort utbrudd som siden er blitt kontrollert.

Infeksjon

Den hakeorm og hookworm egg er ikke smittsom. Imidlertid, når eggene klekkes til larver, kan de parasitter graver seg inn i huden og føres til lungene, reise gjennom luftrøret inn i munnen, og til slutt finne veien inn i tynntarmen. Infeksjon oppstår når huden kommer i kontakt med jord som bærer hookworm larver eller med inntak av forurenset jord. Det tar cirka en uke for larvene å nå tynntarmen, hvor de "vokse inn i halv-tommers-lange ormer, feste til tarmveggen, og suge blod" --- forårsaker ubehag og potensiell helsefare.

De som har risiko

Enhver person som har jevn kontakt med jord er mest utsatt for, særlig når jorden inneholder menneskelig avføring. Folk som gå barbent er også sterkt utsatt, på grunn av den konstante hud-til-jordkontakt. Barn, som spiller i skitt og ofte reiser barbeint, er også høy risiko. Siden infeksjon oppstår gjennom jord, ikke person-til-person kontakt ikke øke risikoen for infeksjon. Barnehagebarn eller skoler er ikke mer utsatt.

Symptomer

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention 11. september 2008 "er Kløe og utslett på stedet av hvor huden rørte jord vanligvis det første tegn på infeksjon." Kløe og utslett oppstår når larvene graver seg inn i huden. Lett infeksjon kan føre til minimale symptomer som magesmerter og mild diaré. Heavy infeksjon kan føre til anemi --- nedgangen i normalt antall røde blodlegemer --- intense magesmerter, tung diaré, tap av matlyst, treghet, pustevansker med anstrengelse, og betydelig vekttap. Kroniske forekomster av tung infeksjon kan stunt vekst og utvikling av hjernen og føre til hjertesvikt.

Behandling / Forebygging

Hvis disse symptomene er lagt merke til, besøke en helsestasjon. Diagnose av en avføringsprøve vil identifisere hookworm egg og dermed infeksjon. Behandlingen varer i en til tre dager og består av foreskrevne medisiner av en lege. "De stoffene er effektive og synes å ha få bivirkninger" rapporterer Centers for Disease Control and Prevention. Hvis pasienten lider av anemi, kan jern prøver være foreskrevet. En lege kan be om en ny avføringsprøve etter behandling for å sikre utvinning. Forebyggende tiltak kan tas ved å ikke komme i direkte kontakt med jord --- slitasje sko, hansker og andre beskyttende lag når du arbeider med jord. Ikke gå barbent eller bruke bare hendene til å berøre jord.