Digidexo.com

Forskjellene mellom en FSH og LH

Follikkelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH) spiller viktige roller i både mannlige og kvinnelige reproduktive prosesser. Fordi disse hormonene arbeider så tett sammen, kan du finne det vanskelig å se forskjellene mellom dem. Men hvert hormon i menneskekroppen har en distinkt formål; hver og en er unik.

FSH og dens formål

Follikkelstimulerende hormon (FSH) er et protein hormon ansvarlig for å stimulere produksjonen av egg i eggstokken eller sperm i testiklene. Det er produsert i fremre hypofysen. Dette er et lite kjertel i hypothalamus, en viktig del av den nedre hjernen som omhandler det endokrine og nervesystemet. FSH spiller en nøkkelrolle i follikkelfasen av det kvinnelige reproduksjonssyklusen. Dette er den første fase av syklusen, hvor follicles form i eggstokkene. Disse folliklene inneholde egg. Når hypofysen blir stimulert av gonadotropin-frigjørende hormon (GnRH) å skille ut FSH under follikkelfasen, fester det seg til reseptorer på follikler, stimulere til vekst og frigjøring av østrogen. Dette er viktig, fordi det hjelper kroppen rekkevidde eggløsning. I mannlig reproduksjon, FSH og testosteron arbeidet sammen for å produsere sædceller.

LH og dens formål

Luteiniserende hormon (LH) er også produsert i den fremre hypofysen. Det også, spiller en stor rolle i den kvinnelige reproduktive syklus. Ettersom follikler i eggstokken nær full vekst, begynner de å skille ut store mengder østrogen. Dette stimulerer økt produksjon av GnRH i hypothalamus, som i sin tur stimulerer økt produksjon av både FSH og LH - spesielt LH. På denne tiden har follikler utviklet LH reseptorer, og er nå i stand til å svare på den hormonelle surge. Eggløsningen skjer ca en dag etter LH-stigningen. Rollen LH slutter ikke med eggløsning, men. Under lutealfasen som følger, utløser LH den gjenværende follikulær vev i eggstokken å danne en kjertelstruktur kalt corpus luteum, som langsomt går i oppløsning, slik at syklusen for å begynne på nytt. Hos menn stimulerer LH Leydigcellene i testiklene til å produsere testosteron, som igjen samarbeider med FSH å produsere sædceller.

Fortelle dem fra hverandre

Mens FSH og LH kan virke tilsvarende på grunn av deres komplementære roller, er de faktisk unik fra hverandre. I den mannlige reproduktive system, kan FSH rolle ikke fullføres uten LH. I den kvinnelige reproduktive syklus, de har overlappende, men separate funksjoner. Når folliklene akseptere hormonelle signaler fra FSH, har de ingen LH reseptorer. Av den tiden de er forberedt på LH, er FSH reseptorer borte. Deres navn gi bort forskjellene i sine roller, hvis det er vanskelig for deg å huske.