Digidexo.com

Om rektal blødning og vekttap

Rektal blødning, også kalt hematochezia, kan være mild eller alvorlig. Mens det kan ganske enkelt være på grunn av en skade, kan det også signalisere en mer alvorlig medisinsk tilstand. I alle fall hvis du er blødning fra endetarmen din og du har uforklarlig vekttap, må du oppsøke lege.

Funksjoner

Endetarmen er den siste delen av tykktarmen som ender ved anus. På grunn av sin beliggenhet og funksjon, kan endetarmen være stedet der blødning fra enten interne eller eksterne kilder oppdages. Oftest kommer rektal blødning fra hemoroider, spesielt hvis blødningen er mindre. Hemorroider kan være smertefullt og er ofte ledsaget av kløe. Endetarms sprekker er en annen vanlig årsak til rektal blødning. Blodet fra disse er vanligvis lyse rødt.

Blodig avføring, på den annen side, er vanligvis et tegn på noe mer kompleks enn hemorroider eller en rektal fissur. I dette eksempel kan krakken være svært mørk rød eller til og med svart. Noen ganger du ikke kan se blod i avføringen, men en felles test vil vise at det er der.

Effekter

En mulig årsak til vekttap med rektal blødning er kronisk diaré, slik som er funnet i inflammatoriske tarmsykdommer, inkludert ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Kronisk diaré, men kan også peke på nærværet av en tumor.

Uforklarlig vekttap som følger rektal blødning kan tyde på at du har en svulst eller polypp i tykktarmen. Polypper er tissue klumper i tykktarmen. Mens ufarlig i begynnelsen, kan polypper bli kreft.

Betraktninger

Kombinasjonen av blodig avføring eller rektal blødning og uforklarlig vekttap kan innebære en cancerous svulst i tykktarmen. Men, legen din vil også se etter andre symptomer, inkludert en endring i avføringsmønster, magesmerter eller trykk og følelsen at du ikke kan helt tømmer tarmen. Mens yngre mennesker kan få tykktarmskreft, er dette mye oftere funnet hos personer over 50 år.

Identifikasjon

Hvis du lurer på om du har blod i avføringen, kan du få det testet. Testen for dette kalles en Hemocult, og de fleste leger anbefaler denne testen gjøres regelmessig etter at du slår 40 år gammel.

En annen vanlig screening test for de over 50 er koloskopi. Akkurat som det høres ut, er et omfang brukes til å undersøke de innvendige veggene i tykktarmen. Denne testen vil være på toppen av listen hvis du har blod i avføringen, som det er den definitive måten å finne ut om du har polypper eller tykktarmskreft.

Advarsel

Mens hemorroider er den vanligste kilden til rektal blødning, det betyr ikke at du bør ignorere dette symptomet. Hemorroider er lett å behandle, men hvis kilden til blødningen er intern --- og spesielt hvis det er ledsaget av vekttap --- du virkelig trenger å snakke med legen din om å ha den riktige test for å fastslå nøyaktig hva som skjer. Jo lenger man vente, jo vanskeligere kan det være å finne en effektiv behandling.