Digidexo.com

Informasjon om vannkopper

Vannkopper er en sykdom forårsaket av varicella zoster-virus (VZV). Når en svært vanlig barnesykdom, er dette svært smittsom sykdom ikke lenger så utbredt på grunn av en forebyggende vaksine som ble tilgjengelig i 1995. En lege bør konsulteres dersom vannkopper er mistenkt.

Modus for overføring

Svært smittsom, vannkopper kan spre seg fra person til person enkelt, blant annet fra kontakt med væske fra blemmene. Overføring kan også skje via en smittet person hoster og nyser.

Smittsom periode

En person med vannkopper er smittsomt 1-5 dager før noen utslett eller blemmer, og smittsom periode da utvider ytterligere fem til ti dager. Fra tid av eksponering, kan det ta opp til tre uker for en smittet person til å stille noen symptomer.

Pockmarks

Den klassiske symptom på vannkopper er et kløende utslett i form av små blemmer, som begynner på overkroppen og hodet før den spredte seg til resten av kroppen. Noen blemmer bli åpne pockmarks og kan føre til arrdannelse hvis ikke alene å helbrede.

Andre symptomer

Et tilfelle av vannkopper kan også være ledsaget av influensalignende symptomer som feber, frysninger, sår hals og hodepine. Symptomer er mest alvorlig i små babyer, voksne og personer med nedsatt immunforsvar, med høyest risiko for komplikasjoner som påvirker det ufødte.

Forebygging og behandling

Personer som har hatt vannkopper er generelt ansett immun mot fremtidig infeksjon, og Centers for Disease Control and Prevention anbefaler at alle får vannkopper vaksine, med unntak av gravide kvinner. Når kontrakt, er den eneste anbefalte behandling for vannkopper tid, med mindre komplikasjoner oppstår. Imidlertid konvensjonelle symptomatiske midler, slik som feber reduksjonsgir og calamine lotion, kan anvendes.