Digidexo.com

Informasjon om puberteten

Informasjon om puberteten


"Pubertet" er betegnelsen som brukes for å referere til prosessen med fysiske endringer gjennom som et barns kropp er forvandlet til det av en voksen. Gjennom prosessen med pubertet, blir individet i stand til reproduksjon. Puberteten starter når visse hormoner fra barnets hjerne blir overført til testiklene eller eggstokkene.

Hanner Versus Kvinner

Selv om prosessen med pubertet kan variere ganske betydelig fra ett barn til neste, typisk jenter inn pubertet om ett til to år tidligere enn gutter. Gjennomsnittsalderen på pubertet for jenter er 9 til 14. Gjennomsnittsalderen for gutter er 10 til 17. Jenter nå reproduktiv modenhet innen ca fire år etter starten av puberteten, mens guttene nå denne milepælen etter ca seks år.

Hormonet som dominerer pubertet hos menn er testosteron. Hos kvinner er den primære hormon østradiol.

Fysiske endringer - Hanner

De første tegn på pubertet hos gutter er en økning i størrelsen på testiklene. Testikkel fungerende starter på denne tiden, noe som betyr sperm produksjonen starter. Hanner går gjennom puberteten erfaring fysiske endringer som inkluderer utseendet på kjønnshår. I tillegg, i løpet av puberteten, hanner også utvikle ansiktshår.

Ved starten av puberteten, gutter opplever en vekst sprute. De fortsetter å vokse, noe som øker deres høyde og utvikle muskler. I tillegg begynner en gutt stemme for å endre - utdype - i løpet av puberteten. Menn opplever mer tydelig kroppslukt etter utbruddet av pubertet.

Fysiske endringer - Kvinner

Kvinner i puberteten begynner å menstruere. Under første menstruasjon, eggstokkene kanskje ennå ikke fungerer. Men som puberteten utvikler seg, gjør en kvinnelig begynner å eggløsning og er i stand til reproduksjon.

Brystene begynner også å utvikle. Kroppene deres også endre gjennom tilførsel av mer vekt sammen hoftene. Hunner utvikle kjønnshår som puberteten starter.

Kvinner faktisk gjennomgår minimale endringer i sine stemmer, men ingenting som hva gutter erfaring i puberteten. Kvinner vil også oppleve mer betydningskroppslukt når puberteten starter.

Ernæring og Pubertet

Ernæringsmessige faktorer spiller viktige roller i tidspunktet for puberteten. Unge mennesker, spesielt jenter, som forbruker overskudds kalorier (som er vanlig i dag) har en tendens til å oppleve puberteten i yngre aldersgrupper.

I tillegg er høyere inntak av animalsk protein også ansett som en grunn for en tidligere start av pubertet. På den annen side, er inntak av høyere mengder av kostfiber tenkt å forsinke begynnelsen av puberteten. Kalsiummangel hos jenter kan også stå for en senere start av pubertet.

Genetikk og miljø

To primære faktorene diktere når puberteten starter. Først genetikk regulerer når en gutt eller jente er sannsynlig å starte puberteten. Hvis en ung persons foreldre kommet i puberteten ved tidlig alder, er det sannsynlig at deres barn vil ha den samme opplevelsen. På den annen side, hvis en ung persons foreldre ble såkalt "sent bloomers", den samme sannsynlig er å være tilfelle med barnet sitt.

Miljøet spiller også en rolle om utbruddet av pubertet. For eksempel, pubertet oppstår senere i barn som bor i høyereliggende strøk.