Digidexo.com

Hva er årsakene til uønsket hårvekst?

Veksten av uønsket hår, eller hirsutisme, oftest er forårsaket av tilstedeværelsen av for høye mannlige hormoner som kalles androgener, ifølge Mayo Clinic. Imidlertid kan dette overskudd av hormoner være et resultat av en annen sykdom eller tilstand. Ifølge Mayo Clinic, omtrent 10 prosent av kvinnene i USA lider av hirsutisme, men en kombinasjon av medisinske og egenomsorg tiltak kan bidra til å behandle tilstanden. Men i noen tilfeller er det ingen identifiserbar tilfelle i det hele tatt.

Polycystisk ovariesyndrom

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en ganske vanlig hormonforstyrrelse hos kvinner i fertil alder. De fleste kvinner med PCOS har forstørret eggstokker som er dekket med små cyster. Foruten mye hår, andre symptomer inkluderer acne, menstruasjonsforstyrrelser og vektøkning. Kvinner som lider av PCOS har også ekstremt høye nivåer av androgen. Ifølge Mayo Clinic, er PCOS er den vanligste årsaken til uønsket hårvekst hos kvinner. Behandling for PCOS er rettet mot å behandle sine symptomer, som å ta p-piller for å regulere mensen og spise sunt. Noen kvinner valgte å gjennomgå hormonbehandling å motvirke de høye nivåer av androgener.

Cushings syndrom

Kvinner som lider av Cushings syndrom er utsatt for høye nivåer av hormonet kortisol, ifølge Mayo Clinic. Også kalt hyperkortisolisme, oppstår Cushings syndrom når endokrine produserer for mye kortisol, hormonet som produseres i reaksjon på stress. Foruten overdreven hårvekst, andre symptomer på Cushings syndrom inkluderer vekst av en pukkel i nærheten av skuldrene, strekkmerker på huden og avrundingen av ansiktet. For mye stress eller for mye kortikosteroid medisiner kan forårsake syndromet, forårsaker en ubalanse i hormonene dine og indusere hirsutisme. Behandlingen tar sikte på å bringe kroppens kortisolnivå ned til det normale.

Andre årsaker

Det finnes ulike andre årsaker til uønsket kroppshår. For eksempel er kongenital adrenal hyperplasi tilstand hvor binyrene produserer for mye androgen og ikke nok kortisol. Dette er en arvelig lidelse som kan selv påvirke vekst og utvikling hos barn, men også kan påvirke voksne. I noen sjeldne tilfeller kan svulster også føre til uønsket hårvekst. Hvis disse svulstene er plassert i eller på eggstokkene, kan de skiller androgener. Endelig kan enkelte medisiner føre til uønsket hårvekst, som danazol, som brukes av noen kvinner med livmor problemer, men dette er en svært sjelden sak.