Digidexo.com

Bendelorm hos mennesker fra katter

Bendelorm hos mennesker fra katter


Katter er verter for to typer av bendelorm: Taenia taeniaeformis, som infiserer mange små ville pattedyr, og Dipylidium caninum, som også kan bli fanget opp av hunder. Mennesker kan bli smittet med Dipylidium caninum, men er ikke naturlige verter for Taenia taeniaeformis. Små barn er mest utsatt for å fange bendelorm fra katter. Forebygging, diagnostisering og behandling er ganske enkel.

Bendelorm Funksjoner

Lopper er de mellomverter for Dipylidium caninum, og katten svelger dem mens grooming, eller ved å spise en infisert gnager. De bendelorm microfilaria passere gjennom fordøyelsessystemet, feste til tarmveggene hvor de vokse og formere seg. Små, egg fylte segmenter som kalles proglottids bryte vekk fra bendelorm og er utvist gjennom anus.

Taenia taeniaeformis er funnet i muskelvev og organer av små pattedyr og katter vanligvis får disse bendelorm ved å spise mus.

Hvordan Mennesker Få Cat Bendelorm

Taenia taeniaeformis har blitt registrert hos mennesker, men er svært sjeldne. For å få det, ville en person må spise rå, infisert kjøtt. Selv da mennesker ikke er naturlige verter; bendelorm microfilaria er usannsynlig å feste.

Barn er mer sannsynlig å få Dipylidium caninum enn voksne, gjennom samspill med en katt. For å bli smittet med denne bendelorm, har et menneske å svelge enten en infisert loppe, en proglottid eller levedyktige bendelorm egg.

Symptomer

Symptomene på bendelorm er like i både katter og mennesker: Mild diaré, magesyke og endetarms kløe fra de fremvoksende proglottids. Det kan være noen symptomer i det hele tatt hvis smitten er begrenset til en eller to ormer. Diagnosen er bekreftet av tilstedeværelsen av proglottids i avføringen eller undertøy, rundt anus eller på møbler og sengetøy. Disse ser ut som flate korn av ris og disconcertingly nok, kan fortsatt være i bevegelse.

Behandling

Behandlingen er enkel. Det krever vanligvis en enkelt oral dose praziquantel (kalt Biltricide for menneskelig bruk, Droncit for dyr). Dette dreper bendelorm innen 24 timer. I tunge eller vedvarende infeksjoner, en annen oral dose, eller en praziquantel injeksjon kan administreres.

Forebygging / løsning

Loppe kontroll er det viktigste steget i å forebygge bendelorm i både kjæledyr og mennesker. Bruk en veterinær-foreskrevet aktuell loppe forebyggende hver 4-6 uker hvis katten din går utenfor. Ingen av de aktuelle behandlinger eller vanlige wormers hindre eller drepe bendelorm. Snakk med din veterinær om profylaktisk dosering katten din med Droncit en eller to ganger i året hvis hun er en ivrig jeger.

Selv med forebyggende, kan kattene få bendelorm gjennom jakt og spise infisert byttedyr. Vær oppmerksom på tegn på bendelorm i avføringen. Hvis katten (eller et barn) synes å ha en kløende bunn eller katten er grooming overdrevet, holde vakt for tegn på proglottids.