Digidexo.com

Barometertrykk og øresmerter

Barometertrykk refererer til atmosfæriske trykkforhold som forårsakes av vekten og konsentrasjonen av luft. Mens barometertrykk gjelder for atmosfæriske hendelser som vær og selv påvirker hvordan væsker og gasser samhandle, trenger mennesker generelt ikke legge merke til endringene, men for ett unntak: øret. En delikat instrument, er det menneskelige øret meget følsomme overfor atmosfæriske forhold, og er raskt å ta opp endringer. Hvis øret ikke er gitt anledning til å være selvkorrigerende for disse endringene, kan det føre til smerter og selv permanent skade.

Lufttrykk og Ear

Ører virker ved å tolke trykkbølger i luften og overføre dem til signaler hjernen vår kan lese. Trykkbølger avhenger atmosfærisk tetthet og hva slags luft de reiser gjennom; små endringer kan gjøre en stor forskjell i hvordan øret tolker lyd. Trofast behandle informasjon, holder øret konstant øye med utsiden atmosfærisk trykk. Det gjør den i det indre øret, og må gjøre stadige justeringer for å holde tritt med bevegelse og trykkforskjeller.

Øretrompet

Den øretuben er den delen av øret som holder lufttrykket i det indre øret lik med den for luften utenfor. Det er faktisk et rør som forbinder den lukkede-av en del av det indre øret med sinus-systemet, slik at den intermitterende tilgang til utsiden gjennom nese og munn. Beveger kjeven eller halsen åpner opp øretrompeten, gir det en sjanse til å utjevne trykket bak trommehinnen.

Endringer i trykket

Atmosfærisk trykk kan endre på mange forskjellige måter, men den mest merkbare måte, så langt øret er opptatt av, er i høyde. Går opp, om riding i fly eller beveger seg mot høyere, fjellområder, fører til lavere atmosfærisk trykk, mens du går ned fører til høyere trykk. I begge tilfeller må øret kompensere; dersom personen beveger seg raskt nok, vil øret ikke være rask nok, og de trykkforskjeller kan føles.

Høytrykk og Low Pressure

Ved å gå opp, minsker trykket mot utsiden av trommehinnen. Dette er ikke problematisk vanligvis (hvis ikke går opp svært raskt), men det fører til en opphoping av trykket inne i øret. Når øretrompeten åpnes, tenderer denne luften til kraftig evakuere, som fører til den klassiske "pop" av utgitt press. Flytte ned raskt, for eksempel synkende i et fly, øker atmosfærisk trykk og har motsatt effekt. Trykket utenfor økes, mens trykket inne i øret forblir den samme, som fører til et vakuum-lignende effekt som kan fortsette og forårsake øresmerte inntil lettet.

Ear Damage

Med økt press, kan øretrompeten kollapse under sin semi-vakuum, noe som gjør det vanskelig å åpne igjen, og lindre smerten av det indre øret. Hvis denne tilstanden vedvarer, kan det skade selve øret, sprekker sine delikate membraner og i noen tilfeller fører til varig skade.